20 Nisan 2024 Cumartesi

Sosyalist Kadın Hareketi Taksim'e çağrı yaptı

İstanbul Beşiktaş'ta eylem yapan Sosyalist Kadın Hareketi 25 Kasım günü Taksim'de, 27 Kasım günü Kadıköy'de yapılacak eylemlere katılım çağrısında bulundu. Eylemin ardından saldıran polis, 4 kadını gözaltına aldı.

Sosyalist Kadın Hareketi, İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Kartal Heykeli önünde eylem yaptı.

25 Kasım öncesi açıklama yapan kadınlar, "Gücün öfkendedir örgütle" yazılı pankart açan kadınlar, 25 Kasım günü saat 19.00'da Taksim'e, 27 Kasım günü saat 15.00'da Kadıköy'e çağrı yaptı.

25 Kasım yaklaşırken hayatları, hakları, emekleri ve özgürlükleri için sokakta olacaklarını söyleyen kadınlar, "Bizler, ekonomik ve siyasal krizin her türlü etkisini üzerimizde hissediyoruz. Egemenlerin karlarının devamlılığı için bir yandan "üretim" yükünü üstlenen bizler, diğer taraftan "yeniden üretim"i yükü ile birlikte çifte sömürüye maruz kalıyoruz. Gündüz iş yerlerinde patronların baskı, sömürü ve şiddetine maruz kalırken akşam eve döndüğümüzde evin temizliği, çocukların bakımı, erkek baskısı ve şiddeti ile karşılaşıyoruz" dedi.

"Kutsal aile", "kutsal annelik" söylemleriyle erkek egemen sistemin beslendiğini, kadınların eve hapsedilmek istendiğini kaydeden kadınlar, "Biz kadınlar bir taraftan aile kurumu aracılığıyla denetim ve düzen altında tutulmaya çalışılırken diğer yandan egemenler yaşanan ekonomik krizin bedelini düşük maaş, güvencesiz çalışma koşulları ve artan zamlarla bizlere ödetmeye çalışıyor. İşyerlerinde daha fazla sömürüyle karşılaşıyoruz. Cirolarını yükselten patronlar krizi bahane ederek ilk bizleri işten çıkarıyor. Çalışırken eşit işe eşit ücret alamıyoruz. Uğradığımız eşitsizlikler iki kat artıyor. İşyerlerinde temizlik, yemek gibi işler biz kadınların üzerine yıkılmaya çalışıyor" diye belirtti.

Ekonomik krizin bedelini kadınların ödemeyeceğini vurgulanan açıklamada, "İran'da Mahsa Amini için, Senegal'de cezasızlık politikalarına karşı, Afganistan'da Taliban'a karşı mücadele veren bizler Meksika'da adalet saraylarını yakıyor, Polonya'da sessizliği bozduk diyor, Taksim'de barikatları yıkıyoruz. Bizim mücadelemizi de, öfkemizi de yok saymaya çalışan bu sisteme karşı bizlerin yan yana bu sisteme karşı öfkemizi örgütlediğimizi göstermek için 25 Kasım'da Taksim Tünel'de; 27 Kasım'da Kadıköy İskele'deyiz" dedi.

Eylemin ardından polis kadınlara saldırarak Sosyalist Kadın Hareketi'nden 4 kadını gözaltına aldı. Kadınların Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.