29 Mart 2024 Cuma

Sosyalist gençlerin dosyasında faşistler müşteki olarak yer aldı

SGDF MYK üyeleri Danacı ve Yavuz ile SGDF üyesi Eryılmaz, tutuklandıktan 6 ay sonra hakim karşısına çıkacak. SGDF ve faaliyetlerinin kriminalize edildiği ve polis fezlekelerinden oluştuğu görülen iddianame önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ardından Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Faşist olarak bilinen ve sadece 1'i öğrenci olan 4 kişinin de dosyada müşteki olarak yer alması dikkat çekti. Sosyalist gençler 8 Nisan'da ilk duruşmaya çıkacak.

SGDF MYK üyeleri Danacı ve Yavuz ile SGDF üyesi Eryılmaz, tutuklandıktan 6 ay sonra hakim karşısına çıkacak. SGDF ve faaliyetlerinin kriminalize edildiği ve polis fezlekelerinden oluştuğu görülen iddianame önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ardından Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Faşist olarak bilinen ve sadece 1'i öğrenci olan 4 kişinin de dosyada müşteki olarak yer alması dikkat çekti. Sosyalist gençler 8 Nisan'da ilk duruşmaya çıkacak.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Okan Danacı ve Yücel Yavuz ile SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz tutuklandıktan 6 ay sonra hakim karşısına çıkacak. Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan SGDF'lilerin ilk duruşması 8 Nisan'da görülecek.

"Örgüt üyesi olma, eğitim öğretim hakkını engelleme, örgüt propagandası yapma" iddiasıyla hazırlanan iddianamede, SGDF ve faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılıyor. Suruç katliamı ve yıldönümlerinde yapılan eylemleri de hedefine alan iddianamede, ODTÜ Kavaklık direnişi, Şule Çet'in katledilmesine ilişkin dava da yer alıyor. Faşist olduğu bilinen 4 kişi de müşteki sıfatıyla dava dosyasına dahil oldu.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI ÖRGÜT ÜYELİĞİ DELİLİ!
Demokratik gençlik faaliyeti yürüten Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nu, illegal örgüt Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) ile ilişkilendirme gayretinde olan iddianamede kurulan her cümlenin başında bu iddiaya yer verilerek algı örgütlenmeye çalışılıyor.

İddianamede 'örgüt üyeliği' için gösterilen tek delil ise, herkese açık sosyal medya paylaşımları, SGDF çalışmalarına ilişkin yapılan telefon görüşmeleri, kamuya açık demokratik etkinlik ve eylemler.

SURUÇ'TA KATLEDİLENLER HEDEF
SGDF merkezi, Ankara SGD, ODTÜ SGD sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara yer verilen iddianamede, Suruç katliamının 5. yılında Ankara'da Güvenpark'ta yapılan, polisin katılanları işkence yaparak gözaltına aldığı eylemde yer alıyor. Yücel Yavuz'un SGDF bayrağı, Devrim Taylan Eryılmaz'ın "Suruç İçin Adalet" yazılı önlük ile eyleme katıldı, Okan Danacı'nın "5. yılında Suruç için adalet herkes için adalet" yazılı Gençlik Örgütleri imzalı pankartı taşıması, eylemde atılan "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganı da "örgüt üyeliği"ne delil olarak gösteriliyor.

İddianame, SGDF üyesi Danacı, Yavuz ve Eryılmaz'ın yanı sıra, Suruç katliamında ölümsüzleşen sosyalistleri de 'örgüt üyesi' ilan ediyor.

İddianamede, 7 Temmuz 2020 tarihinde "ODTÜ'de Suruç şehitleri anısına fidan dikimi", 2020 Temmuz'unda çıkarılan "Özgür Gençlik Dergisi'nin Suruç Özel Sayısı"nın dağıtımı, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin düzenlediği Suruç'ta ölümsüzleşen Çağdaş Aydın'ın anlatıldığı 'Kırmızı Gül'ün Defteri' kitabına ilişkin düzenlenen etkinlik, İstanbul Kadıköy'de her ayın 20'sinde yapılan Suruç oturması da yer alıyor.

Suruç katliamının ardından yapılan etkinliklerin yanı sıra, IŞİD tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da katledilenleri anma etkinlikleri de iddianamede yer alıyor.

ODTÜ KAVAKLIK DİRENİŞİ
İddianameyi hazırlayan Ankara polisi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) direnişinden duyduğu rahatsızlık açıklıkla görülüyor. ODTÜ Kavaklık'a yapılmak için KYK yurduna karşı yapılan eylemlere iddianamede geniş yer veriliyor.

SGDF üyesi üniversite öğrencilerinin de katıldığı Kavaklık direnişi "örgüt üyeliği" delilleri arasında yer alırken, sosyalist gençlerin sosyal medya hesaplarından yaptığı Kavaklık direnişine çağrı ve yapılan eylemlere ilişkin paylaşımlara yer veriliyor.

Ankara polisi ve iddianameyi hazırlayan savcının, ODTÜ'deki öğrencilerin faşistlere karşı direnişinden duydukları rahatsızlık da iddianameye yansımış. Faşistlerin ODTÜ'ye girememesi, 23 Ekim 2019 tarihinde yapacaklarını duyurdukları eylemi gerçekleştirememesinin intikamı alınmak istenen iddianamede, SGDF'lilerin "Barış Pınarı Harekatına destek vermek için gelen gruba yönelik yapılan protesto eylemine katılan eylemci grup içerisinde yer aldıkları" belirtilerek, suç üretilmeye çalışılıyor.

AJANSIMIZ VE ATILIM GAZETESİ DE HEDEF GÖSTERİLİYOR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara polisi tarafından hazırlanan iddianamede, Atılım Gazetesi'nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmak suç olarak tanımlanırken, yakın zamanda İzmir Savcısı'nın talimatıyla basılan ajansımız da illegal örgütle ilişkilendirilmeye çalışılıyor.

ŞULE ÇET DAVASINA SAHİP ÇIKMAK SUÇ
Çağatay Aksu tarafından Ankara'da Yelken Plaza'nın 20. katından atılarak katledilen Şule Çet davasına katılmış, Şule'nin katillerinin yargılanmasını istemek de dava konusu yapılmış.

Şule Çet için adalet çalışması yapan kadınlar, sosyal medya eylemi, adliye ve Şule'nin katledildiği plaza önündeki eylemler de iddianamede yer alarak, kadın katillerine karşı yürütülen mücadele kriminalize edilmeye çalışıldı.

FAŞİSTLER DOSYANIN MÜŞTEKİSİ
İddianamede Furkan Değirmenci, Kürşat Batuhan Fırat, Abdurrahman Gülseren ve Ersin Burkay Ergün adlı faşistler ise müşteki olarak yer alıyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisi olan SGDF'li Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ın bu kişilerin eğitim haklarını engellediği iddia edilirken, sadece Furkan Değirmenci'nin üniversitenin öğrencisi olduğu bilgisi yer alıyor.

Dört faşistin Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ı takip ettikleri ya da polisle işbirliği içinde olduğu verdikleri ifadeden anlaşılıyor. İfadelerinde, Yücel Yavuz'un 10 Ekim 2019 tarihinde Ankara Garı önünde yapılan katliamda yaşamını yitirenleri anma etkinliğine katıldığı söyleyen Furkan Değirmenci, Kürşat Batuhan Fırat, Abdurrahman Gülseren ve Ersin Burkay Ergün adlı faşistler, "Barış Pınarı Harekatı" adı altındaki işgal harekatına ilişkin eylemlerinin engellemek isteyen öğrenciler arasında Yavuz ve Eryılmaz'ın da bulunduğunu söyledi.

Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan SGDF'lilerin ilk duruşması 8 Nisan'da görülecek.