30 Nisan 2024 Salı

Sosyal-İş: Hacettepe Rektörlüğü'nü imzaladığı TİS'e uymaya davet ediyoruz

Sosyal-İş Sendikası, "Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün imzaladığı sözleşmeyi tanımaması adaleti zedelemekte, kamuya ve kurumlara güveni sarsmaktadır. Ağır mağduriyet yaşatılan Hacettepe üniversitesi işçisi yalnız ve çaresiz değildir" açıklamasında bulundu.

Sosyal-İş Sendikası ile Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü adına Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında bağıtlanan ve Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün 10 No'lu "Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işkolundaki işyeri ile bu işyerine bağlı eklentilerde çalışan taraf sendika üyesi işçileri" kapsayan toplu iş sözleşmesi, 14 Eylül 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmişti.

Sosyal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, toplu iş sözleşmesinin ücret zammı ve diğer parasal hükümleri bir kısım üyelerine uygulanmaya başlandığı halde, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki üyelerine iki aydır uygulanmadığı belirtildi. Rektörlük ile yapılan görüşmede sözleşme hükümlerinin ayırımsız olarak tüm işçilere uygulanacağı yönünde bir irade ortaya konulmadığı ve taleplere olumlu yanıt verilmediği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Rektörlük mevcut uygulaması ile 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 5 inci maddesinde hüküm altına alınan, işverenin işçilerine karşı 'eşit davranma' ilkesini ve 'ayrımcılık yasağı'nı ihlal etmektedir. Pandemi nedeniyle bir yılı aşkın süredir kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen ve bu dönemde edindikleri borçlarla yaşamaya çalışan üyelerimizin, mevcut ekonomik koşullarda asgari ücretle hayatlarını idame ettirecek durumları kalmamıştır. Rektörlük kendi imzaladığı sözleşme hükümlerini iki aydır uygulamayarak, toplu iş sözleşmesinin ilk maddesinde vurgulanan 'karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak' amacına da aykırı davranmaktadır. Taraflar arasındaki iyi niyet, güven ve iş barışını tehlikeye atan Rektörlük, yüzlerce hukuki başvurunun önünü açmak suretiyle de faiz, yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerinden doğacak kamu zararına zemin hazırlamaktadır.

"Ülkemizin en köklü ve saygın kurumlarından birisi olan Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün imzaladığı sözleşmeyi tanımaması adaleti zedelemekte,  kamuya ve kurumlara güveni sarsmaktadır. Ağır mağduriyet yaşatılan Hacettepe üniversitesi işçisi yalnız ve çaresiz değildir. Toplu iş sözleşmesinin ücret zamları ile diğer parasal hükümlerinin ayırımsız olarak ve derhal tüm üyelerimize uygulanmaması durumunda tüm yasal ve demokratik haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi belirtiyor, iş barışının bozulmasındaki tüm sorumluluğun, imzaladığı sözleşmeye uymayarak hukuku açıkça ihlal eden Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü olacağının bilinmesini istiyoruz."