24 Nisan 2024 Çarşamba

'Sorunların kaynağı sağlık politikalarıdır'

Diyarbakır Sağlık Platformu, sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekti ve "Artık çalışamıyoruz" dedi. Sağlık emekçileri, 15 Mart'ta Ankara'da yapacakları "Beyaz Miting"e çağrı yaptı.

Diyarbakır Sağlık Platformu, sağlıkçılara yönelik şiddete karşı Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, Diyarbakır Tabipler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği (SHU-DER) Diyarbakır Diş Hekimleri Odası yöneticileri ve üyeleri katıldı. "Yaşamak hakkımız şiddete karşıyız" sloganının atıldığı eylemde, açıklama Türkçe ve Kürtçe yapıldı.

'SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ, KRONİKLEŞTİ'
Açıklama yapan SES Diyarbakır Şubesi yöneticisi Gülhan Tekin, 2003 yılından beri uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm Projesinin" sağlık alanındaki sorunları çözmediğini, tersine kronikleştirdiğini söyledi. Tekin, sağlık işgücü piyasasını esnekleştiren, performans mantığını yerleştiren, halk sağlığını geri plana atan, sağlık hizmetlerini GSS ve katılım paylarıyla ücretli hale getiren, şehir hastaneleri projeleri ile sağlık kurumlarını özel sektörün kontrolüne bırakan sağlıkta dönüşüm sürecinin, hem halka hem de sağlık emekçilerine yük olduğunu vurguladı.

Sağlık emekçilerinin en acil çözüm bekleyen sorununun şiddet olduğunu ifade eden Tekin, bu taleple 15 Mart'ta Ankara'da "Beyaz Miting" düzenleyeceklerini hatırlattı.

KARA: SAĞLIK EMEKÇİLERİ MUTSUZ
SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, ise gece gündüz demeden insanların mutluluğu için çaba sarf eden sağlıkçıların artık mutsuz olduklarını söyledi, dünyanın hiçbir yerinde sağlık emekçilerinin bu kadar yıpranmadığını söyledi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, artık sağlık emekçilerinin çalışamadığının altını çizdi. Herhangi bir düzenleme yapılmadığı taktirde uyarı amaçlı eylem yapacaklarını bildiren Yerlikaya, "Aslında sorunlarımızın kaynağını biliyoruz. Şiddete neden uğradığımızı da biliyoruz. Mevcut şiddetin toplumsal alanda yaşanan şiddetten bağımsız olmadığını, sağlık politikalarından bağımsız olmadığını biliyoruz. Yöneticilerin ve siyasilerin, hekimlere, sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz yaklaşımlarından kaynaklı gerçekleştiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.