9 Mayıs 2024 Perşembe

Sonunda özgürlüğüne kavuştu

16 yaşında polise taş attığı iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası verilen Ferit Gülcü, AİHM'in verdiği ?hak ihlali? kararı üzerine 1 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.
DİYARBAKIR - 16 yaşındayken polise taş attığı iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası verilen ancak AİHM'in verdiği “hak ihlali” kararı üzerine yeniden yapılan yargılamasında beraat eden Ferit Gülcü, hapishanede kaldığı sürenin mahsup edilmesi sonucunda ancak 1 yıl sonra tahliye edildi.
 
Mezapotamya Haber Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır’da yaşayan Ferit Gülcü,16 yaşındayken katıldığı eylemde polise taş attığı iddiasıyla tutuklandı. Dönemin özel yetkili mahkemesi olan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Gülcü'ye, "Örgüt üyesi olmayıp, örgüt adına hareket etmek”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla 7,5 yıl hapis cezası verildi.
 
AHİM:ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİDİR
 
Gülcü'nün avukatı Muharrem Şahin, müvekkilinin orantısız şekilde cezalandırıldığı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ihlal edildiğini belirterek, AİHM’e başvurdu. Türkiye’nin AİHS’nin örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen 11. maddesini ihlal ettiğine yönelik bu kararı, kamuoyunda “Taş Atan Çocuklar” olarak bilenen ve yaşlarından büyük cezalara çarptırılan çocukların yeniden yargılanması için emsal teşkil etmişti.
 
HAPİSHANE İDARESİ TAHLİYE ETMEDİ
 
İhlal kararının ardından Av.Muharrem Şahin, yeniden yargılanma talebi ile Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Talebi kabul eden mahkeme, Gülcü'nün beraatına karar verdi. Başka bir dosyadan dolayı Balıkesir L Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulunan müvekkilinin beraat ettiği davada tutuklu kaldığı iki yıllık sürenin şu ana kadar hükümlü olduğu dava dosyasından aldığı cezadan mahsup edilmesini istedi. Avukatının talebini kabul eden mahkeme, Gülcü'nün tahliyesine karar verdi.
 
Ancak Hapishane yönetimi, hakkında 1 yıllık disiplin cezası olduğu gerekçesiyle Gülcü’yü tahliye etmedi.1 yıl fazladan hapishanedede kalan Gülcü, ancak dün özgürlüğüne kavuşabildi.