13 Mayıs 2025 Salı

Soma'da katledilenler İstanbul ve Ankara'da anıldı

İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarda Soma'da yaşamını yitiren 301 madenci anıldı. AKP'nin neoliberal politikalarının işçileri ölüme sürüklediğinin altı çizilen anmalarda, işçi katliamlarının hesabının sorulacağı vurgulandı. 

Soma katliamının 11. yılında katledilen 301 madenci İstanbul ve Ankara'da anıldı. Ankara'da Madenci Anıtı önünde ise işçi Erol Eğrek'in dövülerek katledildiği Levent'teki Çalık Holding önünde bir araya gelenler, işçi katliamlarının hesabını soracaklarının sözünü yineledi.  

İSTANBUL
"301 madenci katledildi. Unutma, unutturma" pankartının açıldığı eylemin metnini Berru Sallabaşoğulları okudu. 301'in katillerini yargılamayan, yargıladığına ceza vermeyen, ceza verdiğine hapis yatırmayan mahkemelerin katil olduğunun altını çizen Sallabaşoğulları, "Bu katiller; holdingler büyüdükçe büyüsün, işçiler ezildikçe ezilsin diye gözlerini bile kırpmadan yapıyorlar bunları. Soma'dan sonra Kozlu'da, Ermenek'te, Amasra'da, İliç'te, Hendek'te, Gayrettepe'de ve daha adını sayamadığımız her yerde, her gün, işçi öldürüyorlar. Sonra buna
'kaza' diyelim istiyorlar. Böyle her saniye kaza mı olur? Holdingler; yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla, medya organıyla, taraftar grubuyla, mafyasıyla, siyasi partisiyle, sivil toplum
kuruluşuyla, sarı sendikasıyla, insan kaynaklarıyla ve özel güvenlikleriyle; yani her şeyiyle organize bir suç örgütüdür. Böyle hareket ediyorlar" dedi. 

'EROL EĞREK'İN YÜZÜ BİZE BAKIYOR'
Patronların işçileri köle gibi gördüğünü, emeğini sömürmek istediğini, ölüme mahkum ettiğini söyleyen Sallabaşoğulları, "11 yılda öfkemiz diner sandılar. Adalet mücadelemiz biter, unutulur sandılar. Unutmadık, affetmedik. Soma katliamı davasında 10 yıl sonra yargılanmaya başlanan müfettişlere verilen 5-6 aylık ödül gibi cezalarla yarası kanatılan ailelerimizin yüzü bize bakıyor. Bugün davası görülen Hendek Katliamı'nda hayatını kaybeden kardeşlerimizin yüzü bize bakıyor. Daha geçen gün 10 yıldır alamadığı tazminatını almak için gittiği Çalık Holding önünde dövülen ve hayatını kaybeden Erol Eğrek'in yüzü bize bakıyor" ifadelerini kullandı. 

'301'İ UNUTTURMA, MÜCADELENE SAHİP ÇIK'
Sallabaşoğulları, şöyle devam etti: "Ya Soma AŞ gibi holdinglerin, katliamdan sağ kurtulan madencilere yaptığı gibi tazminatlarımıza çökmelerine izin vereceğiz ya da madencilerin ölümsüz önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter gibi can bedel haklarımız için mücadele edeceğiz. Ya patronlara birkaç yıl, müfettişlere birkaç aylık ödül gibi cezalar veren mahkeme kararlarına biat edeceğiz ya da Somalı, Hendekli aileler gibi adalet mücadelemizi büyüteceğiz. Ya İliç'te 9 madenciyi siyanürlü toprak altında bırakan Anagold gibi holdinglerin, onların İstanbul'da da 10 yıllık hakkını isteyen işçiyi öldürten ortakları Çalık Holding gibilerin yaptıklarına göz yumacağız ya da hesabımız görmek için bir araya geleceğiz. Ya patron-vekillerin yurttaşlık masallarına inanacağız ya kendi mücadele yoldaşlığımıza güveneceğiz. 13 Mayıs 2025'ten, sesimizin ulaştığı herkese diyoruz ki: Başka seçenek kalmamıştır, ya onlar ya biz. Emekçi halkımız, 301'i unutmamanın, unutturmamanın yolu bugün mücadeleye sahip çıkmak; her madende, her fabrikada, her depoda, her inşaatta, her atölyede, her ofiste mücadeleye daha sıkı sarılmaktan geçiyor. 301'e sözümüz, bağlılığımız, mücadele kararlılığımızdır. Biz üstümüze düşen görevleri yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz. 301'in hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. 301'i unutma, unutturma, mücadelene sahip çık."

ANKARA
Ankara'da yapılan eylemde ise "Kaza değil cinayet. Soma katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açıldı. 301 madencinin AKP-MHP iktidarının neoliberal politikaları sonucu katledildiği vurgulanan açıklamada, katilin "kar hırsıyla kömür üretimini dört yılda on beş kart daha artıran ancak İSİG tedbirlerini maliyet olarak yok sayan sermaye politikaları" olduğu kaydedildi. 

'CEZASIZLIK ZIRHI 301 MADENCİYİ BİR KEZ DAHA ÖLDÜRDÜ'
Soma Holding patronunun madenlerini öven konuşmasına işaret edilen açıklamada, "Patronun övüncü madenci ailelerinin ağıdı" oldu denilen açıklamada, Soma katliamı davasında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekildi. "Siyasallaşmış yargı cezasızlık zırhıyla patronlara kol kanat gerdi. Bilirkişi raporlarında işveren şirket, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakarlığı ve TKİ'nin asli kusurlu olduğu belirtilmesine rağmen mahkemenin kararıyla işveren sanıklar ve kamu görevlisi sanıklar kurtarılmış oldu. Cezasızlık zırhı 301 madenciyi bir kez daha öldürdü" denilen açıklama, rant ve talan düzenin AKP'li yıllarda en az 231 madencinin, Soma'dan sonra 21 bin 700 işçinin daha katledilmesine neden olduğunun altı çizildi. 

Başka Somalar, Ermenekler, Bartınlar, İliçler olmaması için sömürge madenciliği uygulamalarına son verilmesi istenen açıklamada, güvencesiz ve çalışma koşulları sürdükçe işçi katliamlarının süreceğine dikkat çekildi.