25 Nisan 2024 Perşembe

Soma davasında karar 9 Temmuz'da

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasının 22. duruşmasında karar 9 Temmuz'a ertelendi.
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında 22. duruşma Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Yaklaşık 3 yıldır devam eden 5'i tutuklu 51 sanıklı davada savcılığın mütalaasına karşı sanıklar son savunmalarını yaptı.
 
Tutuklu sanıklardan Can Gürkan, olayın başından beri yargının kendisine karşı tutumu olduğunu söyledi. Kanaatlerle suçlandığını söyleyen Gürkan, "Ortada hiçbir delil yokken suçlanıyoruz, kamuoyu hâlâ kömür yangını olarak biliyor" dedi. Basında çıkan haberlerin yalan olduğunu savunan Gürkan, "Bizim tarafımızdan kimse bir şey yazıp çizmedi" dedi. Gürkan, "İddia makamı ısrarla çok ağır suçlamalarla yargılıyor bizi. Oysa yargı sanıklar için vardır. İddia makamının iddialarının adaletle sonuçlanması için yargı makamı getirilir. Bizim kimsemiz yok, sizden başka. Yazılan yazılar, haberler, sosyal medyada da biz hep linç edildik. Yargıya karşı güvenimi yitirmemin de 'korkuyorum' dememin de sebebi bu, delilsizlik" dedi.
 
Sanık Ramazan Doğru ise son söz olarak, iş güvenliği için gönüllü olarak çalıştığını, işletme müdürü olsa da iş güvenliğini bırakmadığını belirtti.
 
İşletme Müdürü Akın Çelik, kendisi için insan canının önemli olduğunu söyledi. Çelik, "İşimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. İş güvenliğini hiç elden bırakmadım. Ben de maden işçisiydim. İşçilerle beraberdik. Savunma yaptıkça aynı şeyleri yaşadım. 10 yıllık çalışma arkadaşlarımı kaybettim. Bu facianın sebebinin ortaya çıkarılmasını istiyorum. Başka facialar yaşanmaması için bu facianın sebepleri ortaya çıkmalı" dedi. 
 
Tutuksuz sanıkların da söz almasından sonra mahkeme, karar için duruşmayı 9 Temmuz Pazartesi saat 09.00'a erteledi.