6 Mayıs 2024 Pazartesi

Sokak hayvanları için: Kapı önüne bir kap su, bir kap yemek

Çıkarlarımız için havyanları kendimize bağımlı hale getirdiğimizi kaydeden HAYTAP Ankara Temsilcisi Sayılgan, Dünya Sokak Hayvanları Günü'nde herkese kapısı önüne bir kap su, bir kap yemek koyma çağrısı yaptı. 

Bugün 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü. Her yıl sokakta yaşayan ve geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre sayıları 600 milyonu bulan hayvanların durumuna dikkat çekilen 4 Nisan'da, hayvanların beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kutlanıyor.

Ne yazık ki sokak hayvanlarının maruz kaldığı tek sorun bu değil. Dünyanın birçok noktasında sokak hayvanları akıl almaz işkencelere maruz kalıyor. Yasaların yetersiz oluşu da hayvan düşmanlarını "teşvik" ediyor.

KAPI ÖNÜNE BİR KAP SU, BİR KAP YEMEK
Koronavirüs salgını nedeniyle sokak hayvanlarının durumu bir kez daha gündeme geldi. Sosyal medyada örgütlenen "Bir kap yemek, bir kap su" kampanyalarıyla sokak hayvanlarını besin ve barınak ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, "Hayvanlar konuşamıyor, yardım isteyemiyor. Onların sesi olalım" dedi.

ETHA'ya konuşan Sayılgan, Türkiye'nin pek çok yerinde belediyeler, demokratik kitle örgütleri ve hayvan dostlarıyla birlikte özellikle bu günlerde sokak hayvanları için mama dağıttıklarını söyledi.

"Lokantların kapanmasıyla sokak hayvanları ciddi sıkıntıya düştü" diyen Sayılgan, şöyle devam etti: "Vatandaşlardan ricamız, dışarı dahi çıkmasalar olur. Kapılarının önüne bir kap su bir kap yemek bıraksınlar. Ve tabi ki bu çevreyi kirletmemeyi gözeterek yapılmalı."

'HAYVANLARI KENDİMİZE BAĞIMLI HALE GETİRDİK'
Ankara, İzmir, Ordu Büyükşehir Belediyeleri, İstanbul'da Beşiktaş Belediyesiyle birlikte ortak çalışma yürütürek sokak hayvanlarının mama ihtiyaçlarını temin etmeye çalıştıklarını dile getiren Sayılgan, "Çünkü biz yüzlerce yıl önce kendi çıkarlarımız için hayvanları evcilleştirdik. Bekçilik yapsın diye köpekleri, fareleri yakalasın diye kedileri evcilleştirdik. Böylece hayvanları kendimize bağlı hale getirmişiz, şu anki haliyle doğada yalnız kalamayacak hale getirmişiz" dedi.