3 Mayıs 2024 Cuma

Sokak hayvanları için çağrı: İnsan merkezci yaklaşmayın

AKP, YRP, BBP ve CHP'li bazı belediyelerin sokak hayvanlarını hedef gösterdiğini, katletme çağrısı yaptığını hatırlatan Yaşam İçin Yaşa İnisiyatifi, 4 Nİsan Dünya Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla TBMM başta olmak üzere birçok kuruma çağrı yaparak bir yol haritası sundu. 

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü'nde öncelikle sokaktaki hayvanların yaşamakta olduğu hak ihlalleri ve yerel seçimler sonrası onları bekleyen büyük tehlike hakkında farkındalık yaratma, aynı zamanda "tüm türlerle eşit, adil, yaşanabilir bir dünya için" yol haritası sunma ve bu yolda birlikte yürümek için adaletten yana olan tüm hak savunucuları ile dayanışma amacıyla bir çağrı yaptı.

SOKAK HAYVANLARI SİYASİ PARTİLER TARAFINDAN HEDEF GÖSTERİLDİ
Sokakta yaşayan köpeklerin AKP iktidarı tarafından siyasi hedef haline getirildiği; mevcut belediyelerin kanuna aykırı toplama ve katliamlar yaparken, YRP ve BBP gibi partilerin de kanuna aykırı seçim vaadinde bulunarak sokakta tek bir köpek bırakmayacaklarını, açıkça katledeceklerini duyurduğu hatırlatılan çağrıda, "Toplumun büyük bir kesimi tarafından itiraz edilse de bu suçlar hakkında hiçbir yasal işlem başlatılmadı. Şimdi herkesin bir olup, bu açık katliam duyurusuna karşı durması gerekiyor. Özellikle YRP'nin aldığı Yozgat, Şanlıurfa ve BBP'nin aldığı Sivas gibi şehirler ve yine bu partilerin aldığı diğer belediyeler barolar ve hayvan koruma gönüllüleri tarafından denetlenmeli, kanuna aykırı her uygulama engellenmeli, suç delilleri barolara ulaştırılarak yasal sürecin başlatılması sağlanmalıdır. Fakat hak ihlalleri ne yazık ki sadece bu gerici partilerin söylem ve uygulamaları ile sınırlı değildir. CHP'li bazı belediyeler de partilerinin iç tüzüğüne ve seçim süreci genel tutumuna aykırı uygulamalarda bulunmakta ve kanuna aykırı toplamalar ile açıkça suç işlemektedir" denildi.

ANKARA, BİLECİK VE AYDIN BELEDİYELERİ HAYVANLAR İÇİN YOL HARİTASI ÇİZMELİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Bilecik ve Aydın gibi belediyelerce uygulanan şiddete derhal son verilmesi, bu belediyelerin kapılarını hak savunucuları ve gönüllülere açarak bilimsel çözüm projelerini hayata geçirmesi gerektiği belirtilen çağrıda, sokakta yaşayan hayvanlara yönelik kurumsal şiddet ve bu cezasızlıktan cesaret alan katillerin, tecavüzcülerin yarattığı şiddet sarmalına karşı bir yol haritası sunarak, şu çağrıyla devam edildi:

HAYVAN HAKLARI İÇİN ÇAĞRI
TBMM'ye çağrı: "Mevcut kanunlar ve yargı sistemi hayvanları korumaktan acizken, tarım ve orman bakanlığı, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı ile adalet bakanlığı'nın ortak olarak hazırladığı yasa tasarısı, sokakta yaşayan hayvanlar için 'katliam ve soykırım' anlamına gelmekte, popülasyonun kontrol altına alınmasını ise imkansızlaştırmaktadır. Tüm milletvekillerini bu yasaya karşı oy kullanmaya, yaşamdan yana olmaya davet ediyoruz. 2021 yılında hak savunucuları ve STK'lar ile oluşturulan dayanışmanın yeniden sağlanmasını ve bu kez alınan kararlara uyularak bilimsel çözümün hayata geçirilmesini istiyoruz. Üretimin durdurulmadığı koşullarda popülasyonun asla kontrol altına alınamayacağı, sokakta yaşayan köpeklerin sürekli toplatılıp hapsedilmesi ya da farklı şekillerde sonsuz bir şiddet döngüsüne girileceği açıktır. Özellikle evcil hayvan üretimi tamamen durdurulmalı ve eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği, tıbbi koşullarda sağlanmalıdır."

Yerel yönetimlere çağrı: "Bugünden itibaren tüm yerel yönetimler acil olarak İl Hayvan Kurulu toplantıları alarak yerel gönüllüler, hak savunucuları ve tüm yerel yönetim bileşenleri ile birlikte bölgenin öznel koşullarının da dikkate alındığı kısırlaştırma projelerini hayata geçirmelidir."

Medyaya çağrı: "Bugüne kadar 'başıboş köpek terörü' gibi etik olmayan başlıklarla nefret politikalarının ve şiddetin sözcüsü olan medya şunu bilmelidir ki, yalan haberleri deşifre olduğu için kendilerine güven sarsılmıştır. Birlikte yaşamı hedef alan nefret söylemlerinin de bu coğrafyanın kültüründe yeri yoktur. Yerel seçimler öncesi hak savunucuları ve hayvan sever milyonların yaptığı çağrılar, sandık sonuçlarında açıkça karşılık bulmuş, iktidar ve küçük ortaklarının hayvanları hedef alan seçim politikaları, bozguna uğramalarında büyük etken olmuştur. Artık ana akım medyayı sokak hayvanları ile birlikte yaşamanın bu toplumun vazgeçilmez değerlerinden biri olduğunu kabullenmeye; barınak rantı hesapları yapan, tarikatlar güdümünde oy devşirmeye çalışan siyasilerin ve gözü dönmüş bir avuç caninin sözcülüğünden vazgeçmeye ve etik medya anlayışına davet ediyoruz. Ana haber bültenlerinde mutlaka 'hayvan hakları ihlalleri' ne yer verilmeli ve tüm kanallarda kanunda da yer aldığı gibi hayvan haklarına yönelik 'kamu spotları' yayınlanmalıdır."

Üniversitelere ve akademisyenlere çağrı: "Hayvan haklarının politik zemini akademik çalışmalarla sağlanmalı, bu bağlamda panel ve sempozyumlarla geniş kitlelere teorik bilgi ulaştırılmalı, aynı zamanda üniversiteliler ve akademisyenler hak savunusunun pratikteki temsilleri de olmalıdır."

Sanatçılara çağrı: "Geniş kitlelere adaletten yana tutum alma konusunda etki edebilecek 'hak temelli yaklaşıma sahip' tüm sanatçılar kişisel medya hesaplarında ve çeşitli etkinliklerde hayvan haklarını gündeme taşıyarak bu konuda farkındalık yaratmalı, hak ihlallerine sessiz kalmamalıdır."

Barolara çağrı: "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun tüm hayvanların haklarını korumadığı açıktır. Bu başlı başına bir sorunken, koruduğunu iddia ettiği kedi, köpek gibi türler hakkındaki şiddet olaylarında ise mevcut yasanın bile uygulanmadığı; suçüstü hallerde bile, hakimlerin yatarı olmayan cezalarla failleri aramıza geri gönderdiği bugünlerde, hayvanların haklarını savunacak daha fazla avukata ihtiyacımız var. Her güne aramızda bir katilin, tecavüzcünün daha olduğunu öğrenerek uyanıyor, neredeyse hepsinin cezasızlık politikasıyla ödüllendirilmesini kabul etmiyoruz. Bu sebeple her ilin barosunda 'Hayvan Hakları Komisyonu' olmalı; bu komisyon, kanunu bilen ve hayvanları önemseyen avukatlardan oluşmalı ve her ihlalde ulaşılabilecek şekilde, halka açık çalışmalar yürütmelidir."

Diğer hak savunucularına çağrı: "Ne yazık ki, insanmerkezci-türcü ideoloji, farklı alanlarda mücadele veren hak savunucularının da bu gerçeği göz ardı etmesine sebep oldu. Ancak ülkemizde gittikçe büyüyen bir bütünleşik mücadele alanı da var. Antitürcü hareket, cinsiyetçilik, ırkçılık, sağlamcılık gibi ideolojilerle mücadelede politik bir zemin sağlarken, ekoloji hareketine de en tutarlı politikaları sunabilmektedir."