4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sokağa çıkma yasağı döneminde katledilen sağlık emekçileri anıldı

Cizre'de sokağa çıkma yasağı döneminde öldürülen sağlık emekçileri Abdülaziz Yural ve Eyüp Ergen ile Beytüşşebap'ta yaralıları almaya giderken öldürülen sağlık çalışanı Şehmus Dursun için anma etkinliği düzenlendi.

Şırnak'ın Cizre'de ilçesinde 2015'de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında katledilen sağlık emekçileri Eyüp Ergen ve Abdulaziz Yural ile Beytüşşebap'ta çıkan bir çatışmada yaralıları almak için gittiği sırada açılan ateşle katledilen Şehmus Dursun kentteki mezarları başında anıldı.

Anmaya, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, SES Eş Genel Başkanları Gönül Erden ve İbrahim Kara, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve çok sayıda sendika yöneticisi ile yaşamını yitiren sağlıkçıların yakınları katıldı.

Cizre Asri Mezarlığı'nda konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, barış için çok fazla insanı toprağa vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Acıların sona ermesi için barış çığlığını her yerde yükseltmeye çalıştıklarını ifade eden Kara, "Bu ülkede, dünyada barış hakim olduğunda tahribat ortadan kalkacak" dedi. Kara, eşit, kardeşçe, bir arada barış içinde yaşanılabilecek bir ülkenin inşası için mücadele edeceklerinin sözünü verdi.

'GÜZEL BİR GELECEK BIRAKMAK İÇİN MÜCADELEYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ'
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, dün Roboski katliamının anmasında olduklarını hatırlatarak, "Ekmek ve emekleri için mücadele eden gençler 8 yıl önce gökyüzü ve yeryüzü arasında bir yerde katledildiler. Daha sonra Cizre'de, Nusaybin'de, Sur'da ‘biz özgürce eşit bir şekilde yaşamak istiyoruz' diyen halklara, kadınlara, çocuklara yönelik çok yönlü saldırılar oldu. Aziz, Eyüp ve Şehmus arkadaşlarımız da bu saldırılardan nasibini aldı. Başından beri sağlık ve kamu emekçileri ölümü değil yaşamı kutsayan bir mücadele yürüttü. Öldürmek için değil yaşatmak için mücadele ettiler" dedi.

Çatışmalar sürecinde sağlık emekçileri ile birlikte öldürülen sivillerin de faillerinin ortaya çıkarılmadığına dikkat çeken Bozgeyik, "Çocuklarımıza, bu ülkeye daha onurlu daha güzel bir gelecek bırakmak için mücadeleyi devam ettireceğiz" diye konuştu.

'EYÜP'ÜN GÜLÜŞÜNÜ, AZİZ'İN SEVGİ DOLU YÜREĞİNİ YAŞATACAĞIZ'
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, Roboski katliamına işaret ederek, "Roboski'nin sorumlularının yargılanmış olması durumunda sağlık emekçileri ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirmesine neden olan süreçleri yaşanmayacaktı" diye ifade etti.

Siyasal iktidara her baktıklarında Aziz Yuralları, Roboskilileri gördüklerini belirten İmir, "Failler bugün bu ülkeyi yönetiyor. Bu nettir. Bu failler hesap verene kadar bizim bu onursal mücadelemiz devam edecek. Ne pahasına olursa olsun Eyüp'ün gülüşünü, Aziz'in sevgi dolu yüreğini yaşatacağımızın sözünü veriyoruz" diye belirtti.

Mezarlık ziyaretinin ardından Eczacılar Odası Şırnak İl Temsilciliği binasında yaşamını yitiren sağlık emekçilerini konu alan "Siyaha karşı beyaz" adlı belgesel filmi gösterildi.