19 Nisan 2024 Cuma

Sokağa çıkan işçi ve emekçiler: Her gün daha da yoksullaşıyoruz

İşçi ve emekçiler birçok kentte sokağa çıktı. Ekonomik krizi yaratanların Saray ve yandaşları olduğu vurgulanan açıklamalarda, mücadelenin süreceği kaydedildi. 

DİSK, KESK ve demokratik kitle örgütleri derinleşen ekonomik krize karşı karşı başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok kentte sokağa çıktı. Yapılan açıklamalarda, krizin faturasının işçi ve emekçilerin ödemeyeceği belirtildi.

İSTANBUL
Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu'nun İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda yaptığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi, (HDP) İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm'ün de katıldı. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın artık yönetemeyecek bir halde olduğuna işaret etti. Çerkezoğlu, "İnsanların aklıyla dalga geçenleri bu ülkede tarihin çöplüğüne göndereceğiz" dedi.

Çerkezoğlu, AKP yandaşlarının ‘Dolarla mı maaş alıyorsunuz' sözlerini hatırlattı. Çerkezoğlu, "Dolarla maaş almıyoruz ama doların her artışında iğneden ipliğe zam geliyor, daha fazla yoksullaşıyoruz, alım gücümüzü daha fazla kaybediyoruz. Çünkü bu ülkenin bütün kaynaklarına peşkeş çektiği ve dolar garantili ödemeleriyle emeğimizi akıttıkları 3-5 müteahhit değiliz" ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları sürecin sorumlusunun AKP olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, Türkiye'nin en önemli gündemlerinden bir tanesinin asgari ücret olduğuna dikkat çekti. Çerkezoğlu, "1 Aralıkta Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Öncelikle İstanbul'dan Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu haline geldiğini ve asgari ücreti konuşurken artık bizim ortalama ücretleri konuştuğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye'de işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarında maaş alıyor. Çünkü bütün politika asgari ücret düzeyine indirmekle şekilleniyor. O nedenle Türkiye asgari ücret ile çalıştırmada Avrupa'da açık ara liderdir" diye konuştu.

ANKARA
DİSK bağlı Genel-İş, Ankara Ulus'ta yaptığı basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, "Demokrasinin, hukukun, adaletin egemen olduğu, emeğin Türkiye'si için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformunun düzenlediği açıklamada KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuştu. Zor günlerden geçtiklerini belirten Bozgeyik, "Hem kamu emekçileri hem işçiler açısından çok zorlu bir döneme girdik. Sadece 10 gün içerisinde kamu emekçileri açısından aldığımız ücretlerde 200 dolara yakın kayıp yaşadık. 19 aylık süre içinde asgari ücretle çalışan işçiler 150 dolarlık bir kayıp yaşadı. Tarım zamanı olduğunu biliyoruz. Çiftçilerimiz mazot ve gübre alamıyor. Esnaf açısından borçlanma nedeniyle çok büyük bir ekonomik kriz içindeyiz" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) Diyarbakır 1 ve 2 No'lu Şubeleri, Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla  ekonomik krizi protesto etti. DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu, gelinen süreçte işsizliğin, pahalılığın, zamların ve faturaların artık emekçilerin belini bükmesine tepki gösterdi. Eroğlu, "Ülkeyi yönetenler bizlere 'dövizden size ne' diyorlar. Aklımızla dalga geçmeyin. Biz TL kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. TL değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz döviz geliri garantili ihaleleri alan 3-5 müteahhit değiliz" diye konuştu.