7 Mayıs 2024 Salı

Şok Market işçisi maruz kaldıkları sömürüyü anlattı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temel gıdadaki KDV'ye yaptığı indirimin ardından marketlerde etiket değişimi başladı. Market işçileri gece yarısına kadar çalıştırılıyor. Bir işçi maruz kaldıkları sömürüyü aktardı. 

Mağaza Market-Sen'e üye Şok Market işçisi Yol TV Ana Haber'e maruz kaldıklarını aktardı. İşçi, "Dün ve bugün çok yoğun çalıştık. Marketi erken açtık, geç kapattık. Molalarımızdan kısıp etiket değiştirdik" dedi. Maketlerde mesai kavramının olmadığını söyleyen işçi, olağanüstü bir durum olduğunda iş yerinden çıkma gibi bir durumları olmadığını, fazla kalmaları gereken mesainin ücretlerine yansımadığını ancak yönetimin uygun gördüğü gün işten erken çıkabildiklerini kaydetti. 

Dün mesaisinden sonra 2 saat daha çalıştığını bugün de mağazayı 2 saat açtıklarını söyleyen sendika üyesi işçi, fazla mesai ücreti alamadıklarını söyledi. İşçi, "Günde 500-600 müşteri ile ilgileniyoruz. Neredeyse mağazada iki bin-üç bin tane etiket var, her bir etiketin sorumluluğu bizde, hesap soruluyor bizden. Bunun sevkiyatı var, 15 bin 16 bin günlük ciromuz var. Kendi adıma konuşayım; Üç günde bir 6-7 palet mal atıyoruz. Kafeye bakıyoruz, mağazayı topluyoruz, girdi-çıktıya bakıyoruz. Yani yükümüz çok ağır. Bir de ekstra pandemiden dolayı zaten çok yoğun bir tempodayız biz. Yıllık iznimiz haricinde hiçbir dinlenme fırsatımız olmuyor. Onun için de böyle ekstra bir şey çıktığı zaman mesailer çok uzuyor yani baya yoruluyoruz."

'FAZLA BİR ŞEY DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Az sayıda işçinin çok iş yapmak zorunda olduğunu söyleyen işçi buna tepki gösterdiklerinde ise "Çalışmak istiyorsan çalış, çalışmak istemiyorsan git" denildiğini ve işsizlik nedeniyle çoğu işçinin bu koşullara mecbur kaldığını kaydetti.

Bir yıldır Mağaza Market Sendikası'na da üye olduğunu söyleyen işçi market işçilerine şöyle seslendi: "Susarak bir yere varılmadığını artık gördük. Şirketler büyüdükçe bizim haklarımız kısıtlandı. Sesimizi bir yere duyuramıyoruz o yüzden sendikaya üye olmamız gerekiyor. Market işçileri artık uyanıyor. Biz işçiyiz ekstra bir şey istemiyoruz sadece hakkımızı istiyoruz. Haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğim ben."

NE OLMUŞTU?
KDV'ye yapılan indiriminin ardından marketler etiketler değişiyor. Mağaza Market-Sen bugün Twitter'dan yaptığı paylaşımda market işçilerinin gece yarısına kadar çalıştırıldıklarını açıklamıştı. Sendika tarafından yapılan paylaşımda, "KDV indiriminin ardından marketler etiketleri değiştiriyor. Ancak çilesi market işçisine yükleniyor. #A101, #ŞOK, #BİM bu gece fazla mesai yaptırıyor; yarın sabah 07.30'da işçileri iş başı yapmaya zorluyor" denilmişti.