28 Mart 2024 Perşembe

Söğütlüçeşme rant projesi halkın can güvenliğini tehdit ediyor

Söğütlüçeşme Garı'nda devam eden viyadük inşaatı, yaya kaldırımına taştı. Yayaların araçların arasında yürümek zorunda kalmasına tepki gösteren Kadıköy Kent İnisiyatifi üyeleri eylem yaptı, projenin asıl amacının rant sağlamak olduğunu vurguladı.

Kadıköy Söğütlüçeşme'de tren istasyonu arazisindeki 'Viyadük ve Çevre Düzenlemesi' adı altındaki rant projesine bir kez daha tepki gösterildi. Ağaç katliamı yapılan çalışmaya karşı daha önce çok sayıda eylem yapılırken, dün de inşaat çalışmasının kaldırıma taşmasına tepki gösterildi. Yayaların araç trafiği içinde yürüyerek can güvenliklerini tehlikeye sokan projeye karşı eylem yapan Kadıköy Kent İnisiyatifi üyeleri, "Bu kaldırımda rant var, can güvenliği yok" yazılı pankart açtı.

'BU PROJE KADIKÖY'Ü YAŞANAMAZ KILACAK'
Söğütlüçeşme'de AKFEN-TCDD işbirliğiyle "viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında 108 dükkanlı AVM olmadığı iddia edilen rant-talan projesine karşı yapılan eylemde Kadıköy Kent İnisiyatifi adına konuşan Cihan Uyanık, "Burası Kadıköy'e ve İstanbul'a işlenen bir suç merkezi. Bu proje Kadıköy'ü yaşanamaz kılacak. Burada can güvenliği yok. Yapacakları 108 dükkanla milyarları bulacak rant için bunu yapıyorlar" dedi.

Kaldırımları yetersiz olan bölgede rant projesi inşaatı nedeniyle kaldırımların işgal edildiğini hatırlatan Uyanık, halkın can güvenliği sorununa dikkat çekti. İnşaat nedeniyle aralarında asırlık ağaçların da bulunduğu 450 ağacın kesildiğini aktaran Uyanık, ""Ortada bir viyadük ihtiyacı dahi yokken yapılan projedeki en büyük ayrıntı ise viyadük altı ve çevresinde yapılması planlanan tek katlı ve iki katlı 108 ticari alanda gizli. Söğütlüçeşme'de 108 ticari dükkan ile milyar TL'yi aşan bir rant söz konusu" diye ekledi.

HDP'Lİ PİROĞLU'NDAN POLİSE TEPKİ
Ardından yolu trafiğe kapatarak yürüyüş başlatan halka polis müdahalede bulundu. Polise tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, "Yolu biz kapatmıyoruz. Yolu bunlar kapatıyor. Yolu devlet kapatıyor. İnsanların can güvenliği riske atılıyor" dedi.

'CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN VAHŞİ RANT PROJESİ'
Kadıköy Kent İnisiyatifi adına söz alan Gülsün Gökalp, "Nisan 2022'den beri, Kadıköylünün yeşil alanına, ağaçlarına, oksijenine, toprağına; buradan geçen insanların sağlığına, can güvenliğine, ulaşım haklarına ve temel ihtiyaçlarına; bölge esnafının geleceğine; olası felaketlerde Kadıköy'de yaşayan ya da burayı ulaşım uğrağı olarak kullanan kişilerin can güvenliğine dönük bir tehdit anlamına gelen vahşi bir rant projesiyle karşı karşıyayız" dedi.

Projenin Kadıköy'ü işgal ettiğini ve işgalin büyüyerek kaldırımlara da yayıldığını söyleyen Gökalp, rant amaçlı projeyi bir an önce bitirme kaygısıyla insan hayatını yok sayan çalışmanın sürdüğünü belirtti, "Bu projenin sahipleri arsızlıkta sınır tanımıyor" diye ekledi.

'İNŞAAT İZNİ ALINMADAN AĞAÇLAR KESİLDİ'
İnşaat izni alınmadan ağaçların kesilmeye başlandığını kaydeden Gökalp, "Bu 'insana düşman' projenin, viyadük bahane edilerek 108 dükkan için yapıldığını biliyoruz. Gereken asgari önlemlerin alınmadığını da biliyoruz. Güçlendirilme ve bakımdan geçme önlemleri bir yana, bir kez daha burada 35 metre derinliğe viyadük ayaklarının dikildiğini ve halihazırda kullanılan viyadüğün daha da büyük bir tehlike arz etmeye başladığını hatırlamak zorundayız" diye konuştu.

Projenin Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren'in kullandığı viyadük için büyük bir tehdit yarattığını ve ulaşım araçlarını kullananların canına kastettiğini söyleyen Gökalp, "Birilerinin bu projenin vahşetini ve insan hayatına kasteden bu durumunu fark etmesi için bir facianın yaşanması mı gerekiyor" sorusunu yöneltti, "Biz, facialar yaşanmadan bu vahşet bitsin diye buradayız. Söğütlüçeşme rant için değil kent için olana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

"Söğütlüçeşme'de ağaç katliamı var", "Söğütlüçeşme'de AVM'ye hayır. Yeşil alan istiyoruz" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde sık sık "Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır", "Sermaye defol, Kadıköy bizim" sloganları atıldı.