3 Mayıs 2024 Cuma

SKM'nin yeni dönem sözcülüğüne Tanya Kara seçildi

7. Olağan Kongresini toplayan SKM, yeni dönem sözcüsünü ve yönetimini belirledi. Bu dönem SKM Sözcülüğü görevine seçilen Tanya Kara, kadın taleplerini kadınlarla birlikte gerçekleştirmek için mücadele yürüteceklerini ve Genel Meclis iradesini başaracağını vurguladı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) 7. Olağan Kongresini İstanbul'da gerçekleştirdi. "Örgütlenelim, faşizmi isyanımızla yenelim" şiarıyla düzenlenen kongre, yeni dönem sözcüsünü, merkezi yürütme kurulunu ve genel meclis üyelerini belirledi.

Bir araya gelen çok sayıda kadın özyönetim direnişlerinde ölümsüzleşen kadınlardan Paris'te katledilen Kürt kadın hareketinin öncülerine, kadın özgürlük mücadelesine ve devrime can suyu olan kadın şehitler anısına saygı duruşunda bulundu.

OTLU: 21. YÜZYIL VE KADIN DEVRİMİ ÇAĞINI YAŞADIK
SKM Sözcüsü Çiçek Otlu, açılış konuşması yaptı. Kongrenin kadın hareketinin gelişimi ve politik perspektifini oluşturmak bakımından son derece önemli bir yerde olduğunu belirten Otlu, çözüm odaklı bir tartışma yürütüleceğini de ekledi. "Geride bıraktığımız dönem bakımından en önemli şeylerden biri çok güçlü bir kadın isyanının büyümesi" diyen Otlu, 2000'li yılların başında başlayan Rojava kadın devriminden Jina Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan ve büyüyen Rojhilat direnişinin evrenselleşmesine birçok yerde kadın özgürlük zamanı olduğunu dile getirdi. 21. yüzyılın kadın yüzyılı ve kadın devrimi çağı olacağını söylediklerini hatırlatan Otlu, sözlerinin gerçekleştiğini belirtti.

2023 yılında kadın hareketinin sokakta, eylemleri büyüttüğü bir yıl olduğunu, kadın isyanının ve özgürlük mücadelesinin, çokça gösterdiğinin altını çizen Otlu, "AKP faşist rejimi de bu isyanı kabul etmediğini; ev kölesi, iyi bir eş, iyi bir anne olabilecek düzeyde makbul kadınları kabul ettiğini söyledi. Kadın hareketini makbul kadın haline getirmeyi hedefledi AKP rejimi. Buna karşı 8 Martlarımız, 25 Kasımlarımız kadın direnişine, kadın isyanlarına, özgürlük tutkusuna ve zamanına tanıklık ettik. Bu bakımdan AKP rejimini, erkek egemen faşist rejimi gerileten odak olduğumuzu, Türkiye ve Kürdistan'da asla kadın iradesini, gücünü yenemeyeceğini gösterdik" dedi.

YENİ YÖNETİME BAŞARILAR DİLEDİ
Özyönetim direnişlerinde ve Paris'te şehit düşen kadınları anan Otlu, "Sadece şehitlik değil. On binlerce şehidimizin yanında iki yıl içinde AKP rejiminin en çok üstümüze geldiği bir dönem yaşadık. Kadın özgürlük mücadelesinin örgütleyicisi ve öznesi güçlere saldırmak, tutuklamak, uzun yıllar hapishanede tutmak sürecini yaşadık. SKM olarak bu saldırılardan epeyce nasibimizi aldık. Bedel ödemek gereken tüm zorlukları yaşadık. 2 SKM MYK üyemizin tutuklu, ESP Eş Genel Başkanımız Özlem Gümüştaş'ın hakkında soruşturma yürütüldüğü, SKM Genel Meclis üyelerimizin çoğunun tutuklu olduğu bir dönemden geçtik. Ama SKM olarak bu dönemdeki en büyük kazanımlarımızdan biri de genç bir kadın yoldaş ekibiyle birlikte, kadın iradesi ve gücünü SKM'nin merkezi örgütlülüğünü koruduk. Bedel çok ağır, zorluklara rağmen örgütlü gücün bize yol gösterdiğine tanıklık ettik. Bu zor sürece rağmen görev üstlenen genç yoldaşlarımızı, süreci omuzlayan Genel Meclis üyelerimizi tebrik etmek isterim" ifadelerini kullandı.

'SKM'Yİ ÖRGÜTLENEREK BÜYÜTECEĞİZ'
Hiçbir şeyin bedelsiz, sancısız ve kolay olmadığını bir kez daha gördüklerini dile getiren Otlu, emekçi kadın örgütlenmesinde ve AKP rejimine karşı kitleleri örgütlenmekte istedikleri düzeyi yakalayamadıkları özeleştirisinde bulundu. Otlu, saflarında yaşanan, kitlelerin talep ve sorunlarına yabancılaşmayı ideolojik sorununa işaret ederek, "Önümüzdeki dönem çözmemiz gereken en önemli görev kadın kitlelerini örgütlü güce dönüştürecek bir kadın örgütü yaratmak, kadın devrimi programıyla bunu buluşturmak" dedi. Görev alarak bir adım öne çıkma çağrısında bulunan Otlu, "Kadın devriminin programatik gücünü, sözünü güçlü kurmamız için de örgütlü olduğumuz, kendimizi örgütleyeceğimiz bir dönemin olması gerek. İran'daki gibi, 20. yüzyılda Sovyetlerdeki gibi, Rojhilat'taki kadın devrimini yükseltmek gibi kadın devrimi programını daha güçlü isyana dönüştüren bir yerde durmalıyız. Sermaye ve erkek egemenliğine karşı SKM'yi siyasal olarak büyütmenin tek yolu var daha güçlü örgüt, daha güçlü söz" dedi.

Otlu, kongrenin seçeceği yeni dönem sözcü, MYK ve genel meclis üyelerini tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
İki günlük süren tartışmalarda sosyalist kadınlar eleştirel ve özeleştirel tartışmalarla önümüzdeki dönem planlamasını gerçekleştirdi. Son gün ise yeni dönem Genel Meclis, Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) ve sözcü seçildi.

SKM SÖZCÜLÜĞÜNE TANYA KARA SEÇİLDİ
Genel Meclis üyeleri yeni dönem sözcülük görevine Tanya Kara'yı seçti. Çiçek Otlu'dan görevi devralan Kara, heyecanlı ve dolu dolu iki günlük bir tartışma yürüttüklerini dile getirdi. Kara, "Kendimizi ve kadınları örgütleme, birlikte politika yapma görüş açısını oluşturduk. Çok özel bir irade açığa çıkardık. İnanıyorum ki bir sonraki dönemde hep birlikte kadınların talepleriyle, kadınlarla birlikte büyüyecek, politikalarımızı geniş kesimlerle buluşturacağız" dedi.

‘BU İRADEYLE BAŞARACAĞIZ'
Genel Meclis üyelerinin kadın devrimi programı etrafında geliştireceği iradeyle bu iddiayı gerçek kılacağının altını çizen Kara, yeni seçilen kurullarında yer alan yoldaşlarına başarılar diledi, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Yaşasın kadın devrimimiz, yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz. Önümüzdeki dönem bizi çok çarpışmalı bir süreç bekliyor ama ben bunu başaracağımıza inanıyorum."

"Örgütlenelim, faşizmi isyanımızla yenelim" şiarıyla gerçekleşen 7. Olağan Kongresinin Sonuç Bildirgesi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.