6 Mayıs 2024 Pazartesi

SKM'den çağrı: Yılbaşında tüketmiyoruz, takas pazarında buluşuyoruz

8 Mart kadın grevine "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" şiarıyla hazırlanan SKM, kapitalizmin tüketim krizine karşı pazar günü BEKSAV'da takas pazarı düzenleyecek. SKM, tüm kadınları 14.00'da BEKSAV'da yapılacak etkinliğe çağırdı.

ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), tüketim çılgınlığına karşı "Yılbaşında tüketmiyoruz, takasta buluşuyoruz" sloganı ile takas pazarı kuracak. Kapitalizmin, insanları aşırı tüketime teşvik ettiğini belirten SKM, bu günlerden biri olan yılbaşı için alternatif etkinlik düzenleyecek. 

'TÜKETMİYORUZ, TAKASTA BULUŞUYORUZ'
SKM, 29 Aralık Pazar günü saat 14:00'da, Kadıköy'deki BEKSAV binasında "Yılbaşında tüketmiyoruz, takasta buluşuyoruz. Kestaneni de al gel" şiarıyla yapacağı etkinliğe tüm kadınları çağırdı. 

'SEN DURURSAN HAYAT DURUR'
8 Mart'a yapılacak kadın grevine "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" şiarıyla hazırlandığını duyuran SKM, şu çağrıyı yaptı:

"Biz kadınlar, toplumun ve yaşamın yarısıyız. Bir ülkenin, bir ilin, bir mahallenin nüfusunun yarısı değiliz sadece. Evdeki görünmeyen emeğimiz, ucuz iş gücü olarak görülen bedenimiz, kapitalizmin sömürüsünün temeline yerleştirilen cinselliğimiz, yeni işçiler ve savaşa asker için talan edilen doğurganlığımız ile bu düzeni ayakta tutuyoruz. Bunu rızamız ile yapmıyoruz elbette. Erkek egemen kapitalist sistem ve işbirlikçisi erkekler, daha fazla zenginlik ve kadın cinsine yönelik sömürüyü devam ettirmek için emeğimize, bedenimize, kimliğimize dönük saldırılarını devam ettiriyor.

Biz, bu saldırılara mahkum değiliz. Madem yaşamın yarısıyız, istersek yaşamı durdurabiliriz…

Nasıl mı? Tüketmeyerek, üretmeyerek, ev işlerini yapmayarak ve kadın dayanışmasına güç vererek.

Erkek egemen kapitalist sistem, bedenimizi ve cinselliğimizi pazarda satışa sürdüğü her ürün için kullanıyor. Araba, ev, kıyafet gibi birçok ürünü satarken kadın cinselliğini kullanıyor. Her ürünün albenisi şehvet, cinsel çekicilik ile satışa sunuluyor. 'Kız gibi araba', 'Kadın gibi yumuşacık pantolon' derken bedenimiz ve cinselliğimiz üzerinden yeni pazarlar inşa ediliyor. Ama kadınların en temel tüketim maddeleri olan ped, gebelik önleyici ilaçlar ise 'ayıp' olarak gösteriliyor."

SKM, yeni yılda alışveriş çılgınlığına karşı "Tüketmiyoruz, takasta buluşuyoruz" şiarıyla İstanbul ve Diyarbakır'da da takas pazarları kurulacağını bildirdi.