19 Nisan 2024 Cuma

SKM'den AVM'lerin açılmasına tepki: Sermayeyi değil kadınları koru

Bulaş riskinin yüksek olduğu AVM'lerin açılmasına tepki gösteren SKM, kadınların emek ve bedenlerine yönelik sömürüye karşı isyanda olacaklarını kaydetti. 

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyeleri İstanbul ve İzmir'de koronavirüse karşı mücadelede halk sağlığı hiçe sayılarak AVM'lerin açılmasını protesto etti.

'KADINLAR ERİL ŞİDDETLE BAŞBAŞA BIRAKILDI' 
SKM İstanbul İl Koordinasyonu, iktidarın salgın karşı sözde politikalarını protesto etti. 

"Kar hırsı için AVM'ler açık, sağlığımız için isyandayız" yazılı pankartla Kadıköy'de bulunan Tepe Nautilus önünde yapılan açıklamada, iktidarın halkı değil sermayeyi gözeten politikalarını teşhir eden dövizler taşındı.

Basın metnini okuyan SKM MYK üyesi Ebru Yiğit, AKP'nin salgın süresince halk sağlığı için hiçbir önlem almadığını vurguladı. Halk sağlığını korumak için açılmaması gereken işkollarının sermayenin çıkarları için ilk önce açıldığını belirtti.

İktidarın sermayeyi koruma politikalarının kadınlar için daha ağır bir yük halini aldığını söyleyen Yiğit, 'evde kal' çağrıları yapılırken kadınların bakım hizmetleri ve ev işlerine mahkum edildiğini söyledi. Yiğit, "Eril şiddetle baş başa bırakıldık. Sermayeyi koruma paketleri açıklanırken biz kadınları koruyucu hiçbir önlem planı açıklanmadı" diye konuştu. 

'İSYANIMIZI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ' 
Bulaş riskinin en yüksek oranda olduğu AVM'lerin neden açıldığını soran Yiğit, şöyle devam etti: 

"AVM'lerin açılması için hangi risk ortadan kaldırdı? Alışveriş merkezleri hangi ihtiyaçtan açıldı? AVM'leri zorunlu çalışma alanları kapsamında olmayan iş kollarını açarak salgına davetiye çıkaran iktidar sadece kadın kırımı gerçekleştirmiyor. Aynı zamanda Nazi toplama kamplarındaki gibi insanları toplu ölümlere gönderiyor. Milyonlarca insanın uğradığı alışveriş merkezleri salgın kontrol altına alınıncaya kadar kapatılmalı ve işçilere ücretli izin hakkı verilmelidir. Emeğimizin bedenimizin sağlığımızın yok sayılmasına karşı isyanımızı yükseltmeye devam edeceğiz."

'SERMAYEYE DEĞİL, KADINLARA BÜTÇE'
SKM Üyeleri İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, AVM'lerin açılmasına tepki gösterdi. "Kar hırsı için AVM'ler açık, sağlığımız için isyandayız" pankartı açan sosyalist kadınlar, "Sermayeyi değil, kadınlara bütçe" talebinde bulundu. Açıklamayı okuyan İrem Nur Çelikbaş, "Sermayeyi koruma paketleri açıklanırken biz kadınları koruyucu hiçbir önlem planı açıklanmadı. Halk sağlığı için isyandayız" dedi.