26 Nisan 2024 Cuma

SKM: Êzidî kadınlar yalnız değildir

3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü'ne ilişkin açıklama yapan SKM, "Bugün Êzidî kadınlar, kadınların ortak direnişi ile, kadın dayanışması ile daha da güçlüler" dedi.
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "3 Ağustos 2014 tarihinde Irak'ın Şengal bölgesinde binlerce Êzidî kadın IŞİD tarafından katledildi. Binlerce kadın ve çocuk tacize, tecavüze uğradı, esir alındı ve binlerce Êzidî göç etmek zorunda kaldı. Yüzlerce Êzidî yollarda yaşamını yitirdi. Soykırımın 5. yılında hala 3 bin Êzidî kadın ve çocuk IŞİD tarafından esir tutulmaktadır" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Rojava kadın Devrimi'mizde de gördüğümüz gibi kadınların kurtuluşu kendi öz örgütlülüklerini kurmaktan geçiyor. Binlerce Êzidî kadın örgütlenerek özgürleşmiş ve barbar IŞİD çetesine karşı mücadele etmiştir. Mücadele halen daha sürmektedir.
 
"Êzidî direnişi tarihin zulüm dolu sayfalarında bulunan kurtuluş adresidir. Kadın düşmanı barbar IŞİD çetelerine karşı kadınların direnişini selamlıyoruz. Mücadelenin her yöntemiyle, öz savunmamızla tüm halkları özgürleştirene kadar çalışacağız.
 
"Türkiye topraklarında mevcut hükümet Êzidîlere karşı sert bir tutum almaktadır. Türkiye sınırları içerisinde Êzidîlere ait olan kamp Amed Belediyesi'ne atanan kayyum tarafından kapatılmış ve orada bulunan Êzidî'ler AFAD kampına taşınmış. Daha sonra kamptan çıkarılmak istenen Êzidîler adete karanlığa doğru sürükletilmeye çalışılmıştır. Hükümet IŞİD taraftarlığını bir defa daha göstermiş fakat Türkiye halkları yine Êzidî'lerin yanında yer almıştır ve almaya devam edecektir.
 
"Bugün Êzidî kadınlar, kadınların ortak direnişi ile, kadın dayanışması ile daha da güçlüler. Sosyalist kadınlar olarak bir kez daha 3 Ağustos gününün 'Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü' ilan edilsin diyoruz."