19 Nisan 2024 Cuma

SKM: Seçilmiş belediye eşbaşkanları derhal serbest bırakılsın

SKM, Kayyum saldırılarıyla berlikte belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını protesto etti, derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), yaptığı yazılı açıklamada, seçilmiş belediye eşbaşkanlarının derhal serbest bırakılmalarını istedi. SKM, gözaltı ve tutuklamaların eşbaşkanlık sistemine ve kadın iradesine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.

"AKP-MHP faşizmi 25 Kasım öncesi eşbaşkanlık sistemine saldırmaya devam ediyor. HDP'nin 25 Kasım çalışmalarını engelleyen, bildirilerini toplatan ve kadın buluşmalarını yasaklayan Saray faşizmi, biz kadınların siyasetin merkezine yürüyüşümüzü, siyasetteki erkek egemenliğine son verme kararlılığımızı ve eş başkanlık kazanımımızı HDP'li belediyelerin eş başkanlarını tutuklayarak engelleyebileceğini zannediyor" denilen SKM açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Halkların Demokratik Partisi (HDP) Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın, Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ve Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik bu sabah hukuksuzca gözaltına alındı. Seçilmiş belediye eşbaşkanı kadınlara yönelik erkek egemen sistemin hıncı ile saldıran AKP, kadınların erkek-devlete kafa tutan cesaretinden ve özgürlük serüveninden korkmakta elbette haklı. Kadın düşmanı yasalarının, erkek politikalarının ve kadını eve hapsetme çabalarının karşısında özneleşen, itiraz eden ve siyasette eşit temsiliyetle var olan kadınlar olarak dikildik."

"Gözaltı, tutuklama, katliam politikalarına inat, yılmadık ve her fırsatta daha güçlü devam etti kadın özgürlük yürüyüşümüz" diyen SKM, "Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Ankara'da kızını ve 103 barış güvercinini katleden karanlığa karşı mücadeleyi daha da büyüterek cevap vermişti. Bugün Ankara katliamından sorumlu olanlar Hatice Çevik ve 3 kadın belediye eşbaşkanını gözaltı saldırısı ile sindirmeye çalışıyor. Ancak bizler, Figen Yüksekdağ'dan Hatice Çevik'e kadar eşbaşkanlık sistemine yapılan her saldırının kadınların iradesine, özneleşmesine dönük olduğunu biliyoruz. Bu nedenle daha güçlü haykırıyoruz: Vardık, varız, var olacağız… Seçilmiş eşbaşkanlar derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısı yaptı.