23 Nisan 2024 Salı

SKM: Özsavunma haktır, Nevin'e verilen ceza hukuksuzdur

Özsavunma hakkını kullandığı için Nevin Yıldırım'ı verilen cezanın kabul edilemez olduğunu belirten SKM MYK Üyesi Hatice Deniz Aktaş, "Özsavunma bir haktır. Özsavunma hakkını kullanan kadınların yanında olacağız, davaları da takip edeceğiz" dedi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Koruyaka köyünde kendisine tecavüz eden erkeği öz savunma hakkını kullanarak öldürdüğü içni Nevin Yıldırım'a verilen müebbet hapis cezasını anadı.
 
Erkek yargı, özsavunma hakkının kullanan bir kadını daha hapse mahkum etti. Nevin Yıldırım, kendisine tecavüz eden Nurettin Gider'i öldürdüğü için müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bugün görülen duruşmada kararı onadı. 
 
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Hatice Deniz Aktaş, kararı ETHA'ya değerlendirdi. Aktaş, "Nevinin öfkesinin sorumlusu, tecavüze sessiz kalan toplumdur, kadınları korumayan, tecavüzcülere iyi hal indirimi uygulayan iktidar ve erkek yargıyadır" dedi.
 
Ceylanpınar'da bir kız çocuğuna 9 yaşından itibaren 14 yaşına kadar sistematik olarak cinsel istismarda bulunan erkeklerin geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldığını hatırlatan Aktaş, yargının ve iktidarın kadın düşmanı politikalarıyla, erkekleri korumaya devam ettiğini belirtti. Kadınların adalet talebinin yanıtsız kaldığını da söyleyen Aktaş, "Kadınların, bu kararlar karşısında kendi özsavunmalarını uygulamaktan başka yol yoktur" dedi. 
 
Taciz ve tecavüz suç işleyen erkekere "haksız tahrik", "iyi hal indirimi" verildiğini anımsatan Aktaş, özsavunma hakkını kullanan Nevin Yıldırım'a kendisini savunduğu için en üst sınırdan ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Aktaş, "Erkeker, devlet, iktidar suçlarını kadınları cezalandırarak örtemey çalışıyor" dedi.
 
Hergün en az 3 kadının katledildiği, taciz ve tecavüzün arttığı, suçluların cezasız kaldığı bir sistemi kabul etmeyeceklerini kaydeden Aktaş, "Özsavunmayı bir hak olarak görüyoruz. Nevin'e verilen ceza da hukuksuzdur. Bu nedenle bu haklarını kullanan kadınların yanında olacak, davalarını takip edeceğiz. Özgürlük, adalet, eşitlik mücadelemizi de sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.