19 Mayıs 2024 Pazar

SKM ölümsüzleşen kadınları andı

SKM, Kasım ayı vesilesiyle kadın devrimcilerin izinden özgürleşme çağrısı yaptı.
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Kasım Şehitler Ayı nedeniyle devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen kadınları andı.
 
Ölümsüzleşen kadınlar anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada kadın devrimcilerin hayatından oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
SKM adına yapılan konuşmada, "Delal Amed, Eylem Ataş, Yeliz Erbay ve Hasret Tanrıverdi şahsında devrimci kadınları özlemle ve hasretle anıyoruz" denildi.
 
Konuşmada, Kasım ayının değişim ve özeleştiri çağrısı olduğu ve yenilenerek yürüme vurgusu yapıldı. Devrimci kadınları ölümsüz kılan şeyin yaşama tutunuş ve kendini her duruma göre yeniden örgütleme iradesinin olduğu ifade edilen konuşmada, kadın şehitleri abartılı anlamlar yüklemeden insan olmanın gerçekliği içinde ele almak gerektiği belirtildi. Konuşmanın devamında, onları özgürleştiren şeyin geleneksel yanlarına açtıkları savaş olduğu vurgulandı.
 
Katılanların kadın şehitler üzerine söz alması ile devam eden anma, müzik dinletisinin ardından sona erdi.
 
HACER İPEK MEZARI BAŞINDA ANILDI
 
Daha sonra SKM, 1 Mayıs 1977'de şehit düşen Hacer İpek'in Kulasız Mezarlığındaki mezarını ziyaret etti.
 
1 Mayıs şehitleri şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Burada yapılan konuşmada, '80 darbesinden sonra toplumsal ve politik ayağa kalkma mücadelesinde 20 yaşında bir devrimci olarak yer aldığı anlatıldı.
 
'77 1 Mayıs'ında şehit düşen diğer devrimci işçi kadınlar gibi genç bir işçi olarak devrim mücadelesinde yer aldığı belirtildi. Aynı zamanda Veterinerlik Fakültesinde öğrenci olan İpek'in, işçi çalışmalarında ve tiyatro atölyesinde çalıştığı ifade edildi.