1 Mart 2026 Pazar

ICOR'dan 8 Mart açıklaması: Ya sosyalizm ya barbarlık

ICOR 2026 8 Mart'ına giderken emperyalist saldırganlığa dikkat çekerek "Kadınlar, sosyalizm ve kendi özgürlüğünüz için devrimci örgütlerin saflarında birleşelim" dedi.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir açıklama yayınladı. 2026 8 Mart'ında "Ya sosyalizm ya barbarlık" söyleminin daha derin bir anlam taşıdığı ifade edildi.

Dünyada entiemperyalist ve antifaşist bir hareketin yükselişte olduğu ifade edilen açıklamada, "Geçmişte olduğu gibi bugün de, egemen siyaset, emperyalist savaş kışkırtıcılığını, doğal kaynakların keyfi tahribatını, emekçi halkların demokratik haklarının sistematik bir şekilde ortadan kaldırılmasını, faşizm ve militarizasyonu dayatmaktadır. Filistin halkına uygulanan soykırım, Rojava’daki kazanımların acımasızca yok edilmesi, Sudan ve Kongo gibi bölgelerdeki kitlesel katliamlar ve sürgünler, Yunanistan’daki Sakız Adası'nda hamile mülteci kadınların soğukkanlılıkla öldürülmesi, ABD’nin Venezuela’ya yönelik işgali ve Küba’ya karşı saldırganlığın artması, emperyalizmin zalim, kadın düşmanı ve insanlık dışı yüzünü gözler önüne sermektedir" denildi.

'KADINLAR ROJAVA DEVRİMİNİ SAVUNMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ'
Rojava'nın kadınların özgürlüğü için tüm direnişin sembolü olduğuna vurgu yapılan açıklama, şu şekilde devam etti: "Emperyalist dünya sisteminin krizleri, özellikle kadınlar için daha da acımasız koşullara yol açmaktadır. İşsizlik, düşük ücretler, kazanılmış sosyal hakların geri alınması, yoksulluk, evsizlik, açlık, bölgesel çevre felaketleri, kadınların üreme haklarına yönelik katı yasalar ve en önemlisi, aile içi şiddetten devlet terörüne kadar uzanan ataerkil şiddet. Kadınların kurtuluşu konusunda elde edilen kazanımlar, Rojava’nın savunulması ile özdeşleşmiştir.  Dünyanın dört bir yanından kadınlar, devrimi ve kadınların haklarını savunmak için harekete geçmişlerdir. Örgülü saç, kadın direnişinin simgesine dönüşmüştür."

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ İÇİN DEVRİMCİ SAFLARDA BİRLEŞELİM'
Emperyalist politikaların kadınların mücadelesine meydan okuduğuna diKkat çekilen açıklamada, "Filistin, Kürdistan, Kongo, Venezuela ve Sudan'da kadınlar, soykırım, sınırsız sömürü, emperyalist saldırganlık ve gerici savaşlara karşı kendilerini savunmakta ve özgürlükleri için savaşmaktadırlar. ABD’de ise Trump yönetimi ve ICE gibi faşist birliklere karşı direniyorlar. İran’da, korkusuzca kanlı baskıya karşı duruyorlar. Dünya çapında sanayi alanlarında, kadın işçiler sömürü ve baskıya karşı mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Bütün hepsi, özgür bir geleceğin özlemiyle yanıp tutuşuyor. Kadınlar savaşa, faşizme ve emperyalizme karşı ileri. Kadınlar, sosyalizm ve kendi özgürlüğünüz için devrimci örgütlerin saflarında birleşelim" ifadelerine yer verildi.