19 Mayıs 2024 Pazar

SKM: Kadınlarla birlikte siyaset yapan HDP'ye oy verelim

31 Mart yerel seçimlere ilişkin açıklama yapan Sosyalist Kadın Meclisleri "Kadınlar adına değil kadınlarla birlikte siyaset yapan HDP'ye oy verelim, kadınları HDP'de siyaset yapmaya çağıralım" dedi.
ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin "Erkek siyasete yer yok" başlıklı açıklama yaptı.
 
Burjuva erkek egemen düzende yapılan her seçim kadını yok saymanın tescillendiği bir tabloya dönüştüğünü belirten SKM, "31 Mart yerel seçimleri de 'kadını siyasette erkek egemen düzenin vitrini' olarak görmenin yarışına dönüştü. 1 Şubat itibariyle açıklanan toplam 2 bin 889 belediye başkan adayının sadece 385'inin kadın olması bunun kanıtıdır. Üstelik şimdiye kadar açıklanan kadın adayların neredeyse tamamı HDP'nin adayları" dedi.
 
SKM açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"AKP'nin 75 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarından sadece biri, MHP'nin 775 belediye başkan adayından 14'ü, CHP'nin 51 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece ikisi, İyi Parti'nin adaylarının 4'ü, Saadet Partisi'nin ise adaylarının 2'si kadın. Bu seçimde oluşturulan ittifakların sağcıfaşist ve erkek yapısı, kadın düşmanlığı ile pekiştirilerek kadınlardan 'güçlü erkek adayların' yanında mutlu aileyi temsil etmesi bekleniyor. Eşbaşkanlık, kota, fermuar sistemi gibi kadının siyasette varlığını güvenceleyen kazanılmış haklar yok sayılırken, yerel seçimlerle birlikte erkek partiler bir kez daha kadın adına siyaset yapmayı kolay kolay bırakmayacağını gösterdi.
 
"Erkek partiler, kadın adayları bir önceki seçimde düşük oy alınan yerlere sürerken, meclis üyeliği konusunda kadın sayıları bile açıklanmazken, kadından yana bir kent ve yerel yönetim anlayışının sözü bile edilmezken, kadınlardan oy istemek için birbirleri ile yarışıyorlar. Genel başkanının kadın olması ile övünen İYİ Parti ise siyasette erkekleştirmenin yeni yüzü olduğunu kanıtladı. Devletin kirli suçları ile sicili dolu, devletin kadın düşmanlığının bizzat uygulayıcısı olan Meral Akşener, biyolojik olarak dişi olmak dışında toplumun yarısı olan kadınlarla ortak bir paydası olmadığını kanıtladı AKP-MHP-CHP-İYİ Parti-SP bakımından şaşılacak bir durum yok tabi ki. HDP'nin genel siyaseti kadın özgürlükçü bakış açısıyla sürükleme gücü bakımından bu seçimde kadın aday sayısının yeterli olamadığını söyleyebiliriz. Belediye başkanlığında eş başkanlık sisteminin devam ettirilmesi eşit temsiliyet ilkesi bakımından önemli olsa da belediye meclis üyeliğinde fermuar sisteminin tam olarak uygulanmaması ve batı da bir çok ilde aday çıkarılmamasını kadın siyaseti açısından bir eksiklik olarak görülmeli. Bu duruma rağmen HDP aldığı tutum, uyguladığı ilke ve yaptığı siyaset ile bütün kadınların siyasetteki, toplumdaki varlığının ve söz söyleme hakkının güvencesidir. SKM olarak HDP'nin aday gösterdiği her yerde, kadın özgürlük mücadelemizin büyümesi ve erkek siyasete karşı kadın tarzı siyaset için aktif çalışacağız.
 
"31 Mart yerel seçimlerine giderken, kadınlara çağrımız, ırkçı, gerici, rantçı ve erkek egemen partilere oy vermeyelim. Kadınlar olarak siyasetteki varlığımızın güvencesi olan eş başkanlık, eşit temsiliyet, kota, fermuar sistemi başta olmak üzere erkek egemenliğinden söke söke aldığımız haklarımıza sahip çıkmak; geleceğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmaktır. Kadınlar adına değil kadınlarla birlikte siyaset yapan HDP'ye oy verelim, kadınları HDP'de siyaset yapmaya çağıralım. Özgür kentler için mücadele edelim. Çünkü kadınlar birlikte güçlü."