20 Mayıs 2024 Pazartesi

SKM Genel Sözcüsü Aktaş: Faşizmi isyanımızla yeneceğiz

SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, 2021 8 Mart'ına, "yeneceğiz" mottosuyla gittiklerini söyledi. 8 Mart çalışmalarını, "faşizmi yenme ve politik özgürlüğü kazanma" görüş açısı ile örgütleyeceklerinin altını çizen Aktaş, SKM olarak her gün sokakta olduklarını kaydetti ve tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı.

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliam günden güne artıyor. İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikaları ve söylemleri erkeklere yöntem gösterirken, erkek egemen sistemin sirayet ettiği yargı da kadın katillerini koruyarak gereken cesareti sunuyor.

Ancak tüm saldırılara rağmen kadınlar örgütlü ve birlikte mücadeleyi sürdürüyor. Kadın katliamlarına, taciz ve tecavüze, çocuk istismarına, nefret söylemlerine karşı sokakları terk etmeyen kadınlar eylem ve etkinlikleriyle yaşamlarından da, kazanılmış haklarından da vazgeçmeyeceklerini haykırıyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken sokakları dolduran, tüm saldırılara karşı bir adım dahi geri atmayan kadın örgütleriyle 2021 8 Mart'ına nasıl yürüyeceklerini konuştuk. 

'AKP/MHP FAŞİZMİ VARLIĞINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN DİRENENLERE SALDIRIYOR'
ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, bu yıl 8 Mart'a giderken politik perspektiflerini, faşizmin kadın düşmanı politikaları ve antifaşist kadın mücadelesinin zorunluluğu üzerine kurduklarını dile getirdi.

Aktaş, "Varlığını devam ettirmek için direnen her bir özneyi zor yoluyla bastırmaktan başka bir çaresi kalmamış AKP/MHP faşizmi var karşımızda. Kadınların en temel insan haklarına, emeğine, bedenine, kimliğine dönük saldırılar hala devam ediyor. Özsavunmasını kullanan kadınların erkek yargı eliyle cezalandırılması, erkek şiddetinin meşrulaştırılması, İstanbul Sözleşmesi'ne dönük saldırılar, çıplak arama işkencesi dönem boyunca kadınlara yönelik en temel saldırılar oldu" dedi.

Öte yandan Kürdistan'da da sömürgeci bir cins politikası olarak kadınlara yönelik taciz-tecavüz saldırılarının sürdüğünü kaydeden Aktaş, SKM olarak buna karşı bir mücadele hattı belirlediklerini söyledi.

'FAŞİZMİ YENME ŞİARIYLA 8 MART'I ÖRGÜTLEYECEĞİZ'
"Ev hapsi cezaları ile kadını eve döndürme, siyaset hakkını engelleme, tutuklama saldırıları da bu dönem bakımından öne çıktı" diyen Aktaş, işsizlik ve yoksulluğun artması, pandeminin kadın yoksulluğu için bir fırsata çevrilmesine kadar her türlü kadın düşmanlığının söz konusu olduğunu belirtti.

Aktaş, "Bu da faşizmin çıkışsızlığı ve antifaşist mücadeleden duyduğu korkuyu gösteriyor. Ancak kadınlar bakımından pandemi sürecinde sokağa çıkmaktan vazgeçmeyen, çocuk istismarı yasalarına, istismarcıları affetme yasalarına izin vermeyen bir pratiği oldu kadın hareketinin, özsavunma hakkını erkek şiddetine karşı uygulayan bir kadın hareketi ve kadınlar vardı. Kayyum rektör atanmasına karşı sokaklardan, kampüslerden direniş örgütledi kadınlar. Gözaltı ve tutuklama saldırılarına aldırmadan mücadele eden bir kadın gücü söz konusuydu. Antifaşist mücadelenin örgütlenmesi, aslında faşizmi yenmek kararlılığının en temel dayanaklarından biri oldu. Biz bu nedenle 2021 8 Mart'ını, 'faşizmi yenme ve politik özgürlüğü kazanma' görüş açısı ile örgütleyeceğiz" dedi.

'SOKAKTA OLMAYI ESAS ALIYORUZ'
SKM'nin bu 8 Mart'ı, "faşizmi isyanımızla yeneceğiz" diyerek örgütleyeceğini söyleyen Aktaş, "'Yeneceğiz' mottomuz. 'Kadına yönelik şiddeti durdurmak için faşizmi yeneceğiz', 'yoksulluğa karşı faşizmi yeneceğiz' şeklinde. Bu süreç boyunca sokakta olmayı esas alıyoruz. Ev hapis olan kadınlar için pankart asmaktan, ajitasyon çalışmalarına kadar birçok çalışma yapacağız, aynı zamanda özsavunmasını uygulayan başta Melek İpek olmak üzere kadınları erkek yargı elinden koparıp alma üzerinden mücadele edeceğiz; davalarını takip edecek, dayanışma kartları yollayacağız" ifadelerini kullandı.

Kentlerde yapılacak panellerle kadınlar ve antifaşist mücadelenin gerekliliği konuları hakkında tartışma yürüteceklerini de belirten Aktaş, özsavunma hakkını anlatan sokak oyunları da sergileyeceklerini kaydetti.

'5 MART'TA DA 8 MART'TA DA SOKAKTA OLACAĞIZ'
"8 Mart'ı faşizme karşı mücadelenin bir çarpışma günü olarak görüyoruz" diyen Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, şöyle devam etti: "5 Mart günü bileşeni olduğumuz Kadın Platformu ile birlikte Kadıköy'de olacağız. İki yıldır Türkiye ve Kürdistan'da 8 Mart Dünya Kadın Grevi'ni örgütlemeye çalışıyoruz ancak bu sene kadın hareketinin gündemine giremedi. 5 Mart günü Kadıköy buluşmasında ve 8 Mart'a giderken de eylem ve etkinliklerimizle, gerek materyal gerek sloganlarımızla 8 Mart Dünya Kadın Grevi'ni selamlayacağız. 

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
"Yine 8 Mart'ta gerçekleşecek olan Gece Yürüyüşü'nde olacağız. SKM olarak sadece 8 Mart'ta değil her gün sokaktayız ve sokakta olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm kadınları bu mücadelenin bir parçası olmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyorum."