16 Mayıs 2024 Perşembe

SKM: Çocuk istismarcılarına geçit yok

SKM, AKP-MHP iktidarının yeniden gündeme getirdiği çocuklara yönelik cinsel istismar yasasına tepti gösterdi. Yasanın daha önce kadınların direnişi sayesinde geri çekildiğini hatırlatan SKM, "Daha önce yaptık, yine yaparız. Çocuk istismarcılarına geçit yok" dedi.
Sosyalist Kadın Meclisi, AKP-MHP iktidarının yeniden gündeme getirdiği "çocuklara yönelik cinsel istismar yasası"na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
Söz konusu yasal düzenleme, “Çocuklara cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını" öngörüyor,.
 
2016 Kasım ayında gündeme getirilen ve kadınlar tarafından “tecavüz yasası” olarak adlandırılan bu düzenleme, kadınların tepkisi ile geri çekilmişti.
 
Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Bunlar ailelerin ve küçüğün rızası ile yapılmış işler" şeklindeki açıklamasını hatırlatan SKM, "Bu açıklama dün gibi aklımızda. Küçüğün rızası olmaz, 18 yaş altındakiler çocuktur ve çocuk yaşta evlilik suçtur, bir insanlık suçudur" dedi.
 
"Kadınların tüm kazanımlarını gasp etmeye çalışmayı alışkanlık haline getiren erkek egemen iktidar, seçim öncesi yine boş durmuyor" diyen SKM, açıklamasında şunları belirtti: "Birkaç oy daha fazla almak için hukuken suç sayılan, çocuk yaşta evliliklerin önünü açan, resmi olarak çocuk istismarını meşrulaştıran bu düzenlemeyi yeniden gündeme getirerek kabul edilmesi için elinden geleni yapıyor. Çocuk tacizlerinin artmasına ve adı üstünde 'çocukların' tehdit edilmesi yoluyla üstünün kapatılmasına, 'rızası vardı' denilerek çocuklara karşı cinsel suç işleyenlerin elini kolunu sallayarak toplum içerisinde dolaşmasına bizler kadınlar olarak asla izin vermeyeceğiz."
 
Son 18 ayda 21 bin 967 çocuğun "hamile" olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken SKM, "Özgürlük ve gerçek eşitlik taleplerimizin baskılandığı, emeğimizin yok sayıldığı, bedenimize, kimliğimize, varoluşlarımıza türlü türlü sınırlar çekildiği bu düzende, çocuk tacizlerinin artmasına neden olacak bu ve benzeri düzenlemelere karşı kadınların ortak direnişi ve kadın dayanışması ile mücadelemizi büyüteceğiz" diye vurguladı.