6 Mayıs 2024 Pazartesi

SKM: Anneler, hediye değil çocukları yaşasın istiyor

Anneler Günü dolayısıyla açıklama yapan SKM, "Annelerimiz ve biz sahte sözlerle dolu tek bir gün, çiçek veya hediye değil kaybettikleri çocukları için mezar ve yaşayan çocukları için de özgürlük istiyor" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri, Anneler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. SKM, "Ancak faşizmi yenip, cins eşitlikçi ve özgürlükçü bir düzen kurduğumuzda annelerimize bir gün değil yaşamı armağan etmiş olacağız" dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Anneler Günü nedeniyle sahte ve aldatıcı 'Evde hayat vardır' sloganı ve reklamlarda annelere yönelik sevgi sözcükleri ile 'İyi anne', 'sadık eş', 'şefkatli ve itaatkâr kadın' olma rolleri tekrar tekrar hatırlatılıyor.  Anneler için bitmek tükenmek bilmeyen işleri kolaylaştırıcı küçük ev aletlerinin hediye alınması tavsiye ediliyor. Kapitalist erkek egemen düzeninin pandemi döneminde nasıl cehenneme dönüştüğünü, ev içi şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin ve ev içi emek sömürüsünün arttığı perdelenmeye çalışılıyor.

'Cennet annelerin ayaklarının altında' sözünün bir yalandan ibaret olduğu, dayağın cennetten çıktığı, şiddetle ve görünmeyen emekle 'anneliğin' kutsandığı, emeğimize, kimliğimize, bedenimize el konulduğu, mutlu aile masallarının anlatıldığı bu dönemde kutlayacak günümüz yok.

Nisan ayında 20 kadından 16’sı evinde katledildi. İnfaz yasası ile kadınların yaşam güvenliği yok sayılırken pandemi koşullarında kadına yönelik şiddet acil önlem paketinin hayata geçmediği, kadına yönelik şiddet acil hattın açılmadığı, sığınma evlerinin artırılmadığı bu dönemde kutlayacak günümüz yok.

Çiçek bırakacakları mezarı olmayan Cumartesi Anneleri’nin, çocuklarının tahliyesini bekleyen tutsak annelerinin, çocuklarının mezarına defalarca saldırılan Barış Anneleri’nin, oğlunun cenazesi kargo ile gönderilen Halise ananın ve ölüm orucunda çocuklarının eriyen bedenlerini izlemek zorunda kalan annelerin var olduğu bu düzende kutlayacak günümüz yok.

Annelerimiz ve biz sahte sözlerle dolu tek bir gün, çiçek veya hediye değil kaybettikleri çocukları için mezar ve yaşayan çocukları için de özgürlük istiyor. Bu düşü annelerin direnişi ve mücadelesi gerçek kılacaktır. Ve ancak faşizmi yenip, cins eşitlikçi ve özgürlükçü bir düzen kurduğumuzda annelerimize bir gün değil yaşamı armağan etmiş olacağız."