24 Nisan 2024 Çarşamba

SKM 5. Kongresini topladı: Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız

SKM, "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız" şiarı ile 5. Kongresi'ni gerçekleştiriyor. ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM'nin her durumda kendi küllerinden doğarak kadın iradesi ve mücadelesini büyüttüğünü belirtti. SKM Sözcüsü Aktaş ise "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte bulaşacağız iddiamızı başka bir düzeye taşıyacağız" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)/Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız" şiarıyla 5. Kongresini düzenliyor.

Şişli Nazim Hikmet Kültür Merkezi'nde gerekleştirilen kongreye, divan seçiminin ardından kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, kongrenin ilk konuşmasını gerçekleştirdi.

GÜMÜŞTAŞ: SKM, HER DURUMDA KENDİ KÜLLERİNDEN DOĞARAK MÜCADELEYİ VAR ETTİ


SKM'nin, hem ESP'nin politik gücünü, hem de kadın iradesini büyüten 10 yıllık bir tarih yarattığını vurgulayan Gümüştaş, "SKM'nin, her durumda kendi küllerinden doğan kadın iradesini mücadesiyle var etti" dedi.

Gümüştaş, "Sorunları görmek, tartışma da kadar ortaya çıkan imkan ve enerjiye yüzümüzü dönmemiz gerekir. Birikmiş olanı açığa çıkarmak ve aynı zamanda gelecek görüş açımızın perspektifini oluşturmak için buradayız. Buradan çıkacak enerji ve irade bizi daha iddalı bir mücadeleye götürecek" şeklide konuştu.

TAŞKIRAN: KADIN DEVRİMİNİN ÖZNESİ OLDUK


SKM önceki dönem Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andı, "Mücadelenin tüm cephelerinde dönüşenler de selam olsun" dedi.

SKM olarak, kadın hareketi içerisinde var olduklarını ve önemli deneyimler biriktirdiklerini vurgulayan Taşkıran, "Toplumsal hareketin öznesi olmaktan çıkıp kadın devriminin öznesi olmakta yol yürüdük" şeklinde konuştu.

AKTAŞ: DÜNYAYI SARAN KADIN İSYANINI SELAMLIYORUM


SKM Genel Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş da kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşenleri ve bugün yaşamın her alanında mücadeleyi büyütenleri selamlayarak konuşmasına başladı.

Kadın isyanın dünyayı sardığını vurgulayan Aktaş, şunları söyledi: "Ekvator'dan Lübnan'a, Şili'den Kürdistan'a dünyayı sarsan danslarıyla mücadeleyi büyüten kadınları selamlıyorum. Rojava kadın devrimini kuran ve sokak sokak savunan tüm kadınlara buradan selam olsun. Siyasetin merkezine yürüyerek, erkek tekeline çomak sokan Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, Sebahat Tuncellere, Gültan Kışanaklara buradan selam gönderiyorum.

"Özsvunma hakkını kullanarak kadın iradesini hayatın yeşili ile buluşturan tüm kadınlara selam olsun. Bütün baskılara rağmen Onur Yürüyüşünü gerçekleştiren, homofobi başta olmak üzere tüm baskılara karşı mücadelesini sürdüren LGBTİ+'ları selamlıyorum."

Emperyalizmin varoluşsal kriz yaşadığını ve buna karşı da halkların isyanının büyüdüğü bir dönemden geçildiğini kaydeden Aktaş, böylesi bir dönemde kadınların sokakları terk etmediğini ve toplumun en dinamik kesimini oluşturduğunu söyledi.

'MUTFAKLARI TERK ETTİK, SİYASETİN MERKEZİNE YÜRÜDÜK'
Aktaş, şunları söyledi: "Partinin yarısı olan kadınların özerk örgütlüğünü kazanmak kolay olmadı. Erkeklerin en sinsi haliyle karşılaştık, buna karşı mücadele ettik. Parti içindeki geleneksel işbölümüne karşı mutfakları terk ettik ve siyasetin de mutfağına yürüyerek güçlü kadın iradesini ortaya koyduk.

"SKM, geçmiş deneyimlerden devraldığı politik aklı bu süreçte hayata geçirmeye çalıştı. Siyasetin merkezine yürüme irademizi, birleşik bir cepheye taşıdık. Faşizmin tüm saldırılarına karşı ayakta durmaya başardık."

'DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ ÖZGÜRLÜKTE BULUŞACAĞIZ İDDİAMIZI BAŞKA BİR DÜZEYE TAŞIYACAĞIZ'
"İddiamız biz yeni sorumluluklar yüklüyor" diyen SKM Genel Sözcüsü Aktaş, geride kalan on yıllık süreçte, kendi kararlarını alan ve tüm partinin bununla yürümesini sağlayan bir kadın iradesi kazandıklarını belirtti. Aktaş, bugün yapacakları tartışma ışığında mücadeleyi büyüteceklerini ifade ederek, "Dünyayı değiştireceğiz özgürlükte buluşacağız iddiamızı başka bir düzeye taşıyacağız" dedi.

Konuşmaların ardından SKM'nin öznesi olduğu kadın özgürlük mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kongre, SKM'nin iki yıllık faaliyetlerinin yer aldığı rapor okundu. Raporun ardından kongre, katılımcıların konuşmaları ile devam ediyor.