2 Mayıs 2024 Perşembe

SKB'den çağrı: Devrimin kartalı Rosa'yı anmak için Berlin'e

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Avrupa, tüm devrimcileri, kadınları, Alman komünistler Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht'in ölüm yıldönümünde Berlin'de yapılacak anmaya çağırdı.
Alman Komünist Partisi'nin önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile Ekim devriminin önderi Lenin'i anmak amacıyla Berlin'de yürüyüş düzenlenecek. 
 
Luxemburg ve Liebknecht'in katledilişlerinin 100. yıl dönümü nedeniyle anmaya dünyanın dört bir yanından katılım bekleniyor.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Avrupa da, anma öncesinde yazılı bir açıklama yaptı. 
 
SKB, Rosa Luxemburg'un "işgalci ve emperyalist savaşa karşı barışın, kapitalist sömürüye karşı sosyalizmin, faşizm ve despotik yönetime karşı özyönetim ve sosyalist demokrasinin, revizyonizm ve reformculuğa karşı Marksizmin yılmaz ve tutarlı bir savunucusu" olarak tarihe geçtiğini belirtti.
 
Luxemburg'un aynı zamanda döneminin erkek egemen yaklaşımlarına karşı mücadelesi ile de öne çıktığını belirten SKB, "Kartallaştı, siyasetin merkezine yürüdü. Düşüncelerini sonuna kadar savundu ve yüz binlerce işçiyi, emekçiyi ve kadını ikna etti, mücadeleye sürükledi" dedi.
 
SKB açıklamasında şunları belirtti: "Rosa, ne sosyal demokrat ihanete boyun eğdi, ne de mahkeme salonlarında düzenin savcı ve yargıçlarına. Cesaretle ‘Beni yargılayın’ dedi. Çünkü o gerçeğin gücüne işçi ve emekçilerin aklına ve vicdanına hep güvendi. Yoldaşı Liebknecht ile sosyal demokrasinin sınıf işbirlikçi çizgisinden koptular ve Almanya’da devrimi örgütlemeye giriştiler. Sosyal demokrat ihanet onları kaybederek katletti."
 
İki komünisttin katledilişinin 100. yılında dünyanın yeni bir "savaş, kaos ve ayaklanmalar çağı"ndan geçtiğini belirten SKB Avrupa, "Emperyalistler şiddetli rekabetlere girişiyor ve savaşlar patlak veriyor. Erkek egemenlik kadın şafağını durdurmak için karanlığa sarılıyor ve kadın katliamları artıyor, kadınların siyasal ve ekonomik kazanımlarına karşı şiddetli saldırılara girişiyor. Ekonomik krizin yükü işçilere ve ezilenlere yıkılıyor" dedi.
 
SKB, kadınların erkek egemen iktidarlara direndiğinin altını çizdi ve ekledi: "Rojava kadın devrimi, işgalci ve inkârcı sömürgeciliğe karşı direniyor. Sarı Yelekli kadınlar hayat pahalılığına ve neoliberalizme karşı direniyor. Latin Amerika’da, İrlanda’da kadınlar kürtaj hakkı ve cinsel özgürlükleri için direniyorlar. Türkiye’de kadın işçiler sömürüye, krize karşı grevlerle, sokaklarda ve meydanlarda direniyorlar. Bütün çabalarına inat kadın şafağını engelleyemiyorlar."
 
"Rosa Luxemburg bugün de biz sosyalist kadınlar için kadın önderleşmesinin bir örneğidir" diyen SKB Avrupa, "Onu anmak, kavga ve zafer sözümüzü yinelemek için katledilişlerinin 100. yılında Berlin’de buluşalım" çağrısını yaptı.