18 Nisan 2024 Perşembe

SKB: Şili'de kadına yönelik işkence ve katliamlara hayır

SKB, "Mimo ve Albertina'yı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü öncesinde şiddet uygulayarak katleden Şili'li devlet güçlerinin ayağa kalkan kadınlara yönelik vermeye çalıştıkları gözdağı, kadınların mücadelesi ile paçavraya çevirilecektir" dedi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Şili'de katledilen sokak sanatçısı Daniela Carrasco ve  protestoları izleyen ve polis şiddetini, fotoğraf çekimleri ile belgeleyen kadın gazeteci ve fotoğrafçı Albertina Martinez Burgos'a ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Şili halkının on yılların neoliberal ekonomik-siyasi politikalarına karşı patlayan isyanı büyük bedeller pahasına devam ediyor. Sadece kapitalizme değil, erkek egemenliğinin kendisine de isyanı ifade eden bu patlamanın en önemli öznelerinden biri olan kadınlar, katliamcı Pinera hükümetinin özel hedefi oluyor. Gözaltında tacize-tecavüze uğrayıp, katlediliyorlar" denildi.

Kapitalist erkek egemen sistemin dayattığı sınırları yıkıp geçerek sokaklarda özneleşen, yeni bir hayatın kurucu parçası olmak için varlıklarını ortaya koyan Şilili kadınlardan biri de "La Mimo" olarak da tanınan pandomim sanatçısı Daniela Carrasco'ya olduğu belirtilen açıklamada, "Carrasco kaçırıldı, tecavüze uğradı, işkence görüp katledildi. Ölü bedeni bir meydanda asılı bırakılarak, tüm kadınlara özel bir mesaj verilmeye çalışıldı: Evlerinize dönün!" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Carrasco'nun işkence ile katledilmesine yönelik tepkiler sürerken, protestoları izleyen ve polis şiddetini, fotoğraf çekimleri ile belgeleyen kadın gazeteci ve fotoğrafçı Albertina Martinez Burgos evinde ölü bulundu. İşkence edilen bedeni ve protesto gösterilerinde yaptığı tüm kayıtların çalınmış olması katili deşifre ediyor; cinayetin arkasında devlet güçleri vardır.

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü'nün yaratıcıları olan Mirabel Kardeşler'in izinden giden Mimo, Albertina eşitlik ve özgürlük mücadelesinin unutulmaz simgelerinden biri olarak yaşayacaktır. Tıpkı, Mirabeller gibi…

"Pinochet döneminin işkence birikimine ve hafızasına sahip Şili polis gücü, kontrgerillası ve bilumum işkenceci takımına sırtını dayayan Pinera da tıpkı Trujillo ya da Pinochet gibi tarihin diktatörler çöplüğünde yerlerini alacaklardır!

"Mimo ve Albertina'yı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü öncesinde şiddet uygulayarak katleden Şili'li devlet güçlerinin ayağa kalkan kadınlara yönelik vermeye çalıştıkları gözdağı, kadınların mücadelesi ile paçavraya çevirilecektir.

"Şiiri, dansı, müziği estetik bir direnişin harcı yapan Şili halkı da bizler de katledilenleri unutmayacak, onların çağrılarını mücadelemize katacağız."