8 Mayıs 2024 Çarşamba

SKB: Rosa'ların izinden başkaldırıyoruz, sosyalizme yürüyoruz

Sosyalist Kadınlar Birliği, Rosa Luxemburg'un katledilmesinin 102. yılında 10 Ocak'ta Berlin'de düzenlenecek yürüyüşe çağrı yaptı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 10 Ocak günü Berlin'de yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Açıklamada, "Ölümsüzleşmelerinin ardından 102 yıl geçmesine rağmen, Rosa ve Karl sosyalist dünyanın unutulmayan Alman proletaryasının önderleri olarak anılmaya devam ediyorlar" denildi.

Tüm dünyada demokratik ve insani talepleri bastırılan, yoksullukla, işsizlikle, açlıkla karşı karşıya kalan  işçilerin, emekçilerin, özellikle şiddete uğrayan, vahşice katledilen kadınların Rosa'nın deyimiyle hareket etmeye, örgütlenmeye, zincirlerini kırmaya ihtiyacı olduğu belirten açıklamada, "Covid-19 virüsü karşısında mülk ve üretim araçlarını işleten kapitalistlere karşı, fabrika işçileri, sağlık emekçileri olarak, sağlığa bütçe ayırmadıkları için sevdiklerini yitirenler olarak, pandemi sürecinde erkeğin şiddetine maruz kalan kadınlar olarak harekete geçmeye, kadın iradesini kuşanmaya Rosa'ların izinden sosyalizm için savaşmaya ihtiyacımız var" diye kaydedildi.

Türkiye ve Kürdistan'da faşist Türk sömürgeciliğine karşı "Kadınların, LGBTİ+'ların özgürlüğü için faşizmi yıkalım" çağrısıyla antifaşist kadın örgütlenmelerini güçlendirme ihtiyacına vurgu yapılan SKB açıklamasında, "Rosa Luxemburg, bizi enternasyonal mücadeleye, sınıf dayanışmasına, kadın dayanışmasına çağırıyor. Rojava'da, Polonya'da, Türkiye Kürdistan'da, Şili'de, Arjantin'de, Afrika'da dünyanın her yerinde kadınlar kadın devrimi, kadın isyanları için yürüyor" denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Bizler Sosyalist Kadınlar Birliği olarak Rozaların, Claraların, Berçemlerin, İvanaların, Sakinelerin ve sayamadığımız binlerce kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenlerimizin kararlılıklarına ve sosyalizm ideallerine sahip çıkmak için tüm işçi, emekçi kadınları, 10 Ocak günü, saat 10.00'da Berlin Frankfurter Tor'da başlayacak olan Rosa, Karl ve Lenin yoldaşları anma yürüyüşünde meydanda olmaya çağırıyoruz."