17 Mayıs 2024 Cuma

SKB İsviçre, 14 Haziran Kadın Grevi'ne çağrı yaptı

SKB İsviçre yaptığı yazılı açıklamayla 14 Haziran Kadın Grevi'ne çağrıda bulundu.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) İsviçre, "Haydi kadınlar alanlara: Eşit işe eşit ücret hemen şimdi" başlıklı açıklama yayımlayarak, 14 Haziran Kadın Grevi'ne çağrıda bulundu.

SKB açıklamasında "Gelişmiş kapitalist ülkelerden biri olan İsviçre'de, bilinenin aksine kadınların hak ve özgürlükleri çok yetersiz ve olması gerekenin çok altındadır. 28 Kasım 1974'te Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu, bir cinsin ayrımcılığa tabi tutulmasının yasaklamasına İsviçre devletinin de imza atmasına rağmen İsviçre'de kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az ücret almaktadırlar. Ve daha önemlisi 14 haziran 1981'de İsviçre Anayasasına 'eşitlik hakkı' konulması kabul edilmiştir. Ancak uygulanmayan bu karalara karşı 14 Haziran 1991 İsviçre'de ilk kadın grevi 'Eğer kadınlar isterse her şey durur' adı altında yarım milyon kadın genel greve gitti. 1 Temmuz 1996'da eşit haklar yasası yürülüğe girmesine rağmen kadın erkek eşitliği hala kağıt üzerinde duruyor" diye kaydedildi.

Bugün İsviçre'de kadınlar lehine karar altına alınan bu yasalar hala uygulanmadığı ifade edilen açıklamada, "Ücret eşitsizliği göçmen kadınlarda daha fazla görülmektedir. Kadınlar sadece düşük ücretle değil, aynı zamanda sağlıklarını tehdit eden kötü koşullar da çalışmaya maruz kalmaktadırlar. Ekonomik kriz vb durumlarda işten çıkarılanlar yine kadınlardır. Bugün koronavirüs ve pandemi sürecinde olduğu gibi ekonomik sıkıntılar baskı, şiddet vb. uygulamalar kadınlar üzerinde hala bir baskı ve sindirme aracı olmaya devam ediyor" diye belirtildi.

Emperyalizmin, ezilenlere, yoksullara, kadınlara bir gelecek sunmadığı vurgulanan açıklamada, "Dünya da gelişen özgürlük mücadelesi biz kadınlara ve LGBTİ+'lara önemli görev ve sorumluluklar yüklüyor" denildi.

SKB İsviçre, "Eşit işe eşit ücret talebiyle 30 yıl önce greve çıkan kadınları selamlıyoruz. Grevin 30. yılında yaşamımıza sınırlar çizen erkek egemen kapitalist sistemi, geleneksel gerici, baskıcı, ırkçı, ayrımcı politik uygulamaları, birleşik mücadeleyle ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz. Bunun için yıllarca beklenmesini kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.