11 Mayıs 2024 Cumartesi

SKB Fransa'da kadınları 8 Mart kadın grevine çağırıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kadın grevi örgütleme çalışmaları hız kazandı. SKB başta Paris merkezi garları olmak üzere bildiri dağıtımı yaparak kadınları kadın grevine ve eylemlerine katılma çağrısı yapıyor.
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 8 Mart kadın grevi gündemiyle ACTİT binasında kadınlarla kahvaltıda biraraya geldi.
 
Farklı semt ve bölgelerden kadınların buluştuğu etkinlikte SKB Fransa Eşsözcüsü Solmaz Özdemir, kadın örgütlerinin oluşturduğu 8 Mart Platformu'nun (kollektif#8mars15h40) toplantı sonuçlarını aktararak 8 Mart günü Republique Meydanında yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yaptı.
 
Platformun kadın mitinginde enternasyonal bir kadın kürsüsü oluşturulacağını, farklı ülkelerden gelerek söz alan kadınların kendi ülkelerindeki kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyi aktaracaklarını ifade eden Özdemir, ayrıca Türkiye'de grevde olan Flormar kadın işçileri ile dayanışma amaçlı Yves Rocher önünde insan zinciri oluşturarak bir protesto eylemi yapılacağını aktardı. Özdemir, yine Paris Komün direnişçisi Elisabeth Dmitrieff'in isminin verildiği meydanda özel bir anma yapacaklarını söyledi.
 
9 Mart günü ise Sarı Yeleklilerin yapcağı 17. eyleme 8 Mart Kadın Platformu olarak Sarı Yelekli kadınların yanında olaracaklarını belirtti. Fransa genelinde yapılacak olan 17. Sarı Yelekliler eyleminde 8 Mart dolayısıyla kadınlar kitlenin ön önünde taleplerini dile getirecek.
 
SKB Avrupa Koordinasyon üyesi Asiye Güden ise yaptığı konuşmasında, 8 Mart kadın grevinin önemini ve anlamını aktardı. Grevin yaşamın her alanında hayata geçirilmesi için uzun soluklu bir mücadele verildiğini ve üç yıllık süreçte büyük gelişmelerin yaşandığını kaydetti.
 
FLORMAR KADIN İŞÇİLERİ DİRENİŞİ İLE DAYANIŞMA
 
8 Mart Kadın Platformu'nun bileşeni de olan Kadın Hakları Ulusal Kolektifi (Colectif national pour des femmes) üyesi Suzy, dayanışma için kahvaltıya katılarak söz aldı. Konuşmasında 8 Mart günü İspanya'da örgütlenen kadınların tüketim grevini yapmak istediklerini ama halen Fransa'da İspanya gibi kadın örgütlenmesinde nitel sıçrama yaşanmadığını ama ileride Fransa'da da güçlü bir kadın grevi örgütlenebileceğinin verilerinin güçlü olduğunu belirtti.
 
SARI YELEKLİ KADINLARDAN ÇAĞRI
 
Sarı Yelekli Kadınlar yayınladıkları açıklamalarında; "8 Mart, kadın hakları için uluslararası mücadele günüdür. Böylece 8 Mart'ın ertesi günü, 17. Cumartesi eylemini kadın hakları davasına adadık. Tüm gücümüzü birleştirerek hükümete karşı birliğimizi kararlılığımızı göstereceğiz" denildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
- 'Sarı' olarak, Sarı Yelekliler hareketi içinde büyük bir yer işgal eden ve kavşaklarda ilk saatten beri blokaj eylemlerinde olan, özellikle güvencesizliği ve düşük ücretleri protesto edenler.
 
- 'Pembe yelek' (ROSE) olarak ana okullarda çocuk bakıcılarının, 2 Şubat'tan bu yana Patronlar sendikası MEDEF'e ve haklarını azaltmak isteyen hükümete karşı harekete geçenler.
 
- Feminist dernekleri, çeşitli sendikaları ve farklı kadın örgütlerini bir araya getiren, ücret eşitsizliği ile cinsiyetçiliği ve cinsel şiddeti kınamak için mor bir fular takmaya çağıran kollektif # 8mars15h40.
 
- 'Kırmızı'da sosyal adaletsizliğe, yoksulluğa, işsizliğe karşı olanlar ve 9 Mart'ta yapılacak eyleme çağrı yapanlar olarak.
 
Açıklamada, "Yani biz tüm renklerdeki kadınlar olarak gerçek eşitlik için ve kadına yönelik şiddete karşı sesimizi yükselterek sosyal adalet ve gerçek demokrasi isteyeceğiz. Hiç bir güç bizi bundan alıkoyamaz. Asla pes etmeyeceğiz (On lâche rien)" denildi.