19 Nisan 2024 Cuma

SKB: Ayrımcılığa karşı sokaklara

Birleşik Krallık, 1 Kasım'da yürürlüğe soktuğu İstanbul Sözleşmesi'nin 59'uncu maddesine şerh düşerek, göçmen kadınları sözleşme kapsamı dışında bıraktı. Duruma tepki gösteren SKB, tüm kadınları bu ayrımcılığa karşı 25 Kasım'da sokaklara çağırdı.

Birleşik Krallık 2012 yılında imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'ni bu sene tasdik etmesi sonrası, sözleşme 1 Kasım itibariyle yürürlüğe girdi. Ancak, Birleşik Krallık hükümeti, sözleşmenin 59'uncu maddesine şerh koydu. 59'uncu madde göçmen kadınların ev içi şiddetten korunmasını kapsıyor.

Birleşik Krallık hükümetinin bu mülteci düşmanı politikasına tepki gösteren Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Sözleşmesi'nin 59. maddesi, bir ülkede eşi ya da partnerine bağlı olarak oturma izni bulunan kadınlara şiddet görmeleri halinde eş ya da partnerlerinden bağımsız şekilde ikamet verilmesini öngörüyor. Bu maddeye konulan çekince ile göçmen kadınlara istismar ile sınır dışı edilme arasında seçim yapmaları dayatılıyor."

Göçmen kadınların halihazırda pek çok sorunla karşılaşan en savunmasız durumdaki kesimlerden biri olduğuna işaret eden SKB, bu şerhle kadınların uğradıkları şiddet ve istismarı sınır dışı edilme korkusuyla sineye çekebileceğini belirtti.

Düzenlemeyi kınayan SKB, kadınların örgütlü mücadelesi sonucu 10 yıl önce kabul edilen sözleşmenin eksiksiz uygulanmasını istedi. SKB, “Yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde bütün kız kardeşlerimizi bu ayrımcılığa ve yaşanan şiddete karşı tepkimizi göstermek için sokaklara bekliyoruz" ifadelerini kullandı.