16 Mayıs 2024 Perşembe

SKB: 8 Mart'ta grevdeyiz

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), bu yıl 8 Mart'ı "8 Mart'ta grevdeyiz, Efrinli kadınların yanındayız" şiarıyla kutlayacaklarını açıkladı.
Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), tüm kadınları "Kadın Grevine" çağırdı. 
 
Yazılı açıklama yapan SKB, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü salt 4-5 saatlik eyleme çıkmak değil tüm gün üretim, hizmet gücümüzü sonlandırarak erkek egemenliğine karşı isyan bayrağını çekmek, görünmeyen emeğin görünmesini sağlamak ve Suriye'de Batı Kürdistan Rojava'da Efrin'de kadın devriminin boğulmasına izin vermemek için meydanlara olacağız" dedi.
 
"Kadın grevimizin temel iki hedefi var. Birincisi Efrin işgalinin son bulması içindir. Dünyada kadın devriminin var olduğu tek mevzi Rojava'dır" diyen SKB, Latin Amerikalı kadınların 8 Mart kadın grevini Efrinli kadınlara adamış olmasının oldukça anlamlı olduğunu kaydetti. SKB, "Bu enternasyonalist dayanışmayı dünyanın diğer kıtalarına yaymak görevi ile karşı karşıyayız" dedi.  
 
Bu yıl 8 Mart'ı "8 Mart'ta grevdeyiz, Efrinli kadınların yanındayız" şiarıyla kutlayacaklarını bildiren SKB, kadın grevinin ikinci hedefinin ise kadının yok sayılan, görünmeyen emeğinin görünür kılınması olduğunu belirtti. SKB, "Grev işçi sınıfının silahıdır ve üretimden gelen gücünü burjuvaziye, patrona, sermaye devletine karşı kullanmasıdır. Kadınlar 8 Mart günü 'Kadın Grevini' hem iş yerindeki burjuva patrona hem de evdeki, sokaktaki, dernekteki, partideki, siyasetteki ve toplumdaki erkeklere 'patronlara' karşı yapacaktır. Salt çalışan, üretimde yer alan kadınlar değil, ev emekçisi kadınlar da greve çıkarak üretmeyecekler. 8 Mart günü fabrikaya, alışverişe, tarlaya gitmeyecek, çocuğa bakmayacak, bulaşık, çamaşır, temizlik, yemek gibi ev işleri yapmayacak, kadınlar olarak her alanda grevde olacağız" dedi.
 
Açıklamada, 8 Mart'ın talepleri şöyle sıralandı: "Efrin'deki işgalin, sömürgeci savaşın son bulmasını, kadın ve çocuk katliamlarının derhal son bulmasını istiyoruz. İş yerlerinde eşit işe eşit ücret istiyoruz. Ev emekçisi kadınların emeğinin görünür olmasını istiyoruz. 8 Mart'ın ücretli tatil günü olmasını istiyoruz."