24 Nisan 2024 Çarşamba

SKB: 25 Kasım'da yaşamımız için özsavunmadayız

SKB, 25 Kasım'a günü sokaklarda olacaklarını duyurdu, kadınlar olarak yaşamlarını savunmak için özsavunmada olacaklarını açıkladı.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. 25 Kasım günü kadınlara yönelik şiddete karşı sokakta olacaklarını duyuran SKB, yerkürenin dört bir yanında kadınların sokakta, isyanda olduğunu belirtti.

Kadınların dünyanın birçok ülkesinde emperyalist, erkek egemen kapitalist sisteme karşı öfkesini haykırdığını hatırlatan SKB, "Mirabellerden devralınan miras, bugün tüm kadınları haksızlığa, şiddete, yoksulluğa karşı direnişe çağıyor. Tıpkı onların Dominik'te Trujilo diktatörlüğüne karşı yürüttükleri mücadelenin haklı nedenlerinde olduğu gibi... Başka bir dünya, başka bir yaşam, eşit, hakça paylaşım istiyorlar" diye kaydetti.

25 Kasım'da şiddete karşı ayağa kalkan kadınların bir araya gelerek kadın dayanışmasını öreceği, erkek egemen kapitalist sisteme karşı birleşik mücadele zeminini güçlendireceğini belirten SKB, kadına yönelik şiddetin pandemi döneminde arttığını hatırlattı.

Sosyalist Kadınlar Birliği'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kimi ülkelerde hedef haline getirilen, Türkiye'de iptal edilen İstanbul Sözleşmesi veya 'Hayır Hayırdır' yasası bugün hem savunulması, hemde uygulanması hedefli bir mücadelenin konusu olmalıdır. Erkek egemen rejimler kadınların mücadele ederek kazandıkları kimi haklara saldırılarını artırıyor. Bu keskin mücadele zemininde bir yandan kazanılan hakları birer sipere dönüştürerek savunmak, bir yandan da yeni kazanımlar için hareketin yeni talepleri, ileri hamleler ile kazanmasının mücadelesini yürütmek, temel önemdedir."

Türkiye ve Kürdistan'da kadınlara yönelik şiddetin olağanlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini hatırlatan SKB, kadın katliamları ve şiddetin karşılığının cezasızlık haline getirildiğini vurgulayarak, erkek yargı sistemine dikkat çekti. Erkek egemen sistemin erkek şiddetine adeta kol kanat gerdiğini belirtilen açıklamada, öfke ve itirazı süreklileştirmekten başka çıkar yol olmadığı vurgulandı.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği açıklamasında, "Yaşamı ve kadın özgürlük mücadelemizi eve mahkum etmeyen bir evreye yükselterek yaşam hakkımızı koruyan bir özsavunma çizgisinde ve parolasında olmalıyız. 25 Kasım'da sokağa, şiddeti durdurmaya" çağrısı yapıldı.