26 Nisan 2024 Cuma

Siyasi tutsak Cüneyt Gül'e hapishanede işkence

Siyasi tutsak Cüneyt Gül'ün tutuklu bulunduğu hapishanede gardiyanların saldırısına uğraması ve tek kişilik hücreye konulmasına ilişkin HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da inceleme yapması için başvuru yaptı.

Siyasi tutsak Cüneyt Gül'ün bir ay önce Bandırma 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde geçirdiği disiplin soruşturmaları sonucu şartlı salıverilmesi iptal edildi. Gül soruşturmaların ardından Isparta E Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edilmiş ve burada ayakta sayımı kabul etmediği için havalandırmada 7 gardiyanın saldırısına uğramış ve hakkında tekrar disiplin soruşturması açılarak tek kişilik hücreye konuldu. Gül yaşadığı hak ihlallerinin son bulması için 6 Ağustos tarihinde açlık grevine başladı. 

HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da inceleme yapması için başvuru yaptı.

HDP milletvekilleri Hatimoğulları ve Peköz, Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlamıası istemiyle şu soruları sordu:
Cüneyt Gül'e Bandırma 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde açılan disiplin soruşturmalarının gerekçesi nedir?
Cüneyt Gül'ün Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur?
Cüneyt Gül'ün 7 gardiyan tarafından darp edilmesi iddiası ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Cüneyt Gül'e Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde açılan disiplin soruşturmasının gerekçesi nedir?
Gül'ün karantina koğuşunda 21 gün tutulmasının sebebi nedir?
Gül'ün açlık grevini sonlandırması için talepleri yerine getirilecek midir?
Cezaevlerinde mahpuslara kötü muamele ve işkence iddiaların giderek artması ile ilgili sağaltıcı bir çalışmanız var mıdır?
Cezaevi görevlileri tarafından mahpuslara uygulanan kötü muamele ve işkencenin bu görevlilere yönelik cezasızlık politikası ile ilgili olduğuna katılıyor musunuz?

İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONUNA BAŞVURU
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, siyasi tutsak Cüneyt Gül'ün yaşadığı hak ihlallerinin araştırılması için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurarak "Komisyonunuz bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu'nun Bandırma 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi ve Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nden konu ile ilgili bilgi talep etmesini arz ve talep ederim" dedi.