29 Mart 2024 Cuma

Siyasi partiler bayramlaştı: Ortaklaşmaya ihtiyaç var

Siyasi partilerle bayramlaşan HDP, birlik, beraberlik ve barış vurgusunda bulunarak, daha çok ortaklaşma ve birlikte mücadele vurgusunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kurban Bayramı programı kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi, Saadet Partisi (SP) ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) heyetleriyle video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

İlk olarak CHP ile bayramlaşan HDP heyetinde, parti Sözcüsü Ebru Günay ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu yer aldı. CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, PM üyeleri Deniz Demir, Pınar Uzun, Ahmet Hakan Uyanık yer aldı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP heyetinin bayramını kutlayarak, "Yüz yüze birbirimize temas ederek daha gerçek bir bayramı kutlayacağımız günlere vesile olmasını dilerim. Maalesef online bayramlaşmak zorunda kalıyoruz, toplumumuzun bütününün yaptığı gibi. Umarım daha iyi bir bayram olur. Bu bayramın hepimize sağlık, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise CHP kurultayını ve yeni seçilen CHP yönetimini kutladı. Katırcıoğlu, "Memlekete, partinize de yeni kadronuzun ve fikirlerinizin katkıda bulunacağına inanıyorum. Önemsediğimiz bir süreci böylece geçirmiş olduk" diye konuştu.

'PARTİLER BAYRAMDA BİLE MESAFE KOYUYOR'
Partilerin demokrasilerde rakip olduklarının altını çizen Katırcıoğlu, "Partilerin farklı fikirleri vardır, farklı programları vardır, toplumu ikna edip, iktidara gelmek isterler; fakat partiler birbirinin düşmanı değillerdir. Maalesef bizde Türkiye demokrasisi öyle bir yere evriliyor ki bayramlaşma gibi bir meselede dahi birbirine mesafe koymayı tercih eden bir anlayış ortaya çıkmaya başladı. Bu tabii çok üzücü bir durum. Umuyorum ki demokrasiden yana olan güçlerin önümüzdeki dönemde birlikte ortak çaba içine girecekleri ve umuyorum bu tabloyu bu resmi değiştireceğiz diye düşünüyorum. Hepinizin teşkilatınızın bayramını kutluyorum" ifadelerinde bulundu.

CHP: BAYRAM BİRLİKTİR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da pandemi döneminde online bir şekilde bayramlaşmak durumda kaldıklarını belirterek, "Umarız bundan sonraki bayramlarda gerçek bayramlar olacaktır" dedi. Karabayık, "Bayramlar birliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Bu bayram birbirimizden uzak kaldık ama pandemi süreci birliğin, beraberliğin, dayanışmanın biraz daha ön planda olması gerektiğini çıkardı" diye konuştu.

GELECEK PARTİSİ: DİYALOGA İHTİYACI VAR
HDP heyeti sonrasında Gelecek Partisi ile bayramlaştı. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Çalışma ve Sosyal Hizmet Politikaları Başkanı Seren Yıldız Öztürk, Parti Yönetim Kurulu Üyesi (PYK) Burçak Başbuğ Erkan heyeti ile bayramlaştı.

Bayramlaşma sırasında söz alan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, siyasi partiler arasındaki geleneksel bayramlaşmaya dikkat çekerek, "Bütün partilerden randevu talep ettik ancak, AKP-MHP randevu talebimize cevap vermediler" diye belirtti. Özdağ, bayramların küskünlüklerin ve dargınlıkların ortadan kalktığı insanların barıştığı günler olduğunun altını çizerek, "Kendi içlerinde muhasebe yaptıkları dönemlerdir. Ben daha önce AKP Genel Başkan Yardımcısı iken, HDP'ye randevu veriliyordu, bayramlaşma yapılıyordu. Bir heyetinizi de ben karşılamıştım. Memleket meselelerini konuşarak çözebileceğimizi dile getirmiştik. Konuşamadığımız için, sustuğumuz için, Türkiye'nin problemlerini ağır görüyoruz" şeklinde konuştu.

Özdağ, Ayasofya daveti konusunda iktidarın muhalefet partilerini ötekileştirdiğine dikkat çekerek, "Bir yandan ümmet diyorsunuz, milletin birlik ve beraberliği diyorsunuz, ama öncelikle kendi ülkenizde insanları kutuplaştırıyorsunuz. Partileri dost ve düşman olarak tasnif ediyorsunuz" dedi. Özdağ, siyasi partilere de "Hepimizin daha fazla konuşmaya daha fazla tartışmaya ülke bütünlüğü içinde birbirimizi anlamaya ve de özgürlüklerin alanını genişletmeye hepimizin ihtiyacı var" çağrısında bulundu.

GÜNAY: DAHA ÇOK ORTAKLAŞMAYA İHTİYAÇ VAR
Söz alan HDP Sözcüsü Günay ise Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başta olmak üzere HDP adına Gelecek Partisinin bayramını kutladı. Günay, şunları söyledi: "Siyasetin ve toplumun çok kutuplaştırıldığı zamanlardan geçiyoruz. Barış ve huzur için rolün düştüğünü, daha çok ortaklaşamaya bir arada mücadele etmeye ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan geçiyoruz ki, bayramın buna vesile olmasını diliyoruz. Toplumun dini duygularının istismar edilmediği, ayrımcılığın bu kadar had safhada olmadığı zamanlara vesile olması dileğiyle bayramı kutluyoruz."

DEVA: KARDEŞÇE NİCE BAYRAMLARA
HDP heyeti DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları Sanem Oktar, İdris Şahin, Ali Rıza Babaoğlan'ın yer aldığı heyetle de bayramlaştı. Söz alan HDP Sözcüsü Günay, bayramların birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olması temennisinde bulunarak, DEVA Partisi'nin bayramını kutladı.

Söz alan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Türkiye halklarının bayramını kutladığını belirterek, "Dertler pişmesin, ortak paydada barış tesis edilsin, 83 milyonun 780 bin km vatan toprağının her karışında ortak hak sahipliği ile birlikte özgürce yaşadığı, kardeşçe bir iklimin tesis edildiği nice bayramlar diliyorum" dedi.

SAADET PARTİSİ: SORUNLARIMIZI DİYALOGLA ÇÖZEBİLİRİZ
Son olarak HDP, Saadet Partisi ile bayramlaştı. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mahmut Arıkan, Bülent Kaya'nın yer aldığı heyetle bayramlaşan HDP heyeti, barış, kardeşlik ve kutuplaştırıcı dilin sona erdiği bayramların yaşanmasını temenni etti.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, bayramların yeni bir sayfa açıldığı dönemler olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Umarız siyaset de böyle olur. Uzun zamandır çatışmacı, kimlikçi, kutuplar arası bir siyaset güdülüyordu. Son zamanlarda sevinerek görüyoruz, biraz daha muhalefet de yer alan bu sorumluluğa öncülük etti. Siyaseti bu çatışmacı, kimlikçi, kutuplaştırıcı dilden çıkarıp kuşatıcı bir dil kullanmak muhalefete nasip oldu. Normalde bu iktidar partilerinin arzulaması gereken bir durum olmasına rağmen bunu iktidar yapmadığı için bunu muhalefet yerine getiriyor. Ülkemizin demokrasi, hak ve özgürleriyle ilgili ciddi sorunları var. Bunların farkındayız ama bu sorunları gidermenin yolu da bir birimizle diyalog içerisinde olmak ve mümkün olduğu kadar azami ortak noktalarımızı artırıp ortak mücadele etmesinden geçiyor."