25 Nisan 2024 Perşembe

Siyahiler, Brüksel’de gözaltında öldürülen İbrahima için sokaklara çıktı

23 yaşındaki Afrikalı genç İbrahima Barrie, kendisine kimlik soran polisi videoya çektiği için gözaltına alındı. Karakoldan cenazesi çıktı. İbrahima için “adaleti ve gerçeği” isteyen yüzlerce kişi, cinayetin işlendiği karakolun önünde eylem yaptı. Akşam saatlerinde ise başkent Brüksel sokaklarında barikatlar kuran Siyahiler, polisin saldırılarına direndi.

Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Belçika’da da polis şiddetinde bir artış söz konusu. Özellikle koronavirüs salgını ile birlikte Belçika polisi, hemen hemen her gün bir şiddet olayı ile gündeme geliyor. Şimdi de 23 yaşındaki siyahi Ibrahima Barrie’nin ölümünden sorumlu görülüyor. 

9 Ocak Cumartesi akşamı saat 19.00 sıralarında polis, Kuzey Garı (Gare du Nord) çevresinde kimlik kontrolü yapıyordu. Bu sırada İbrahim Barrie, kendisine kimlik kontrolü yapan polisleri videoya çekti. Polisin iddiasına göre, ardından kaçmaya çalışırken gözaltına alındı. 

Brüksel savcılık sözcüsü Stéphanie Lagasse’in yaptığı açıklamaya göre, karakola vardığında bilinci kapalıydı. Barrie, St-Jean Hastanesi’ne götürüldüğünde yaşamını yitirmişti. 

Savcılık, ölüm nedeninin araştırılması için soruşturma başlatılmasını istedi. 

Edinilen bilgilere göre, Barrie karakola götürüldüğünde kendini iyi hissetmediğini söyledi. 

İbrahima Barrie’nin ölümü saat 20.22’de gerçekleşti. Ancak, aileyi arayan polis, İbrahima Barrie’nin sabaha karşı saat 02.30’da sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği için tutuklandığını bildirdi. 

Sokağa çıkma yasağının 22.00’de başladığı kentte polisin, aileye de yanlış bilgi verdiği görülüyor.

Kentteki ırkçılık karşıtlarına göre, polis, cinayetin üzerini örtmeye çalışıyor. 2016 yılında Adama Traoré’yi öldüren jandarmanın, suçlamadan kurtulmak için kullandığı “kalp krizi geçirdi” senaryosunu şimdi de polisin kullandığı belirtiliyor. 

Fransa’da “güvenlik yasası” adı altında getirilen antidemokratik uygulamalara karşı tepkiler sürerken, Belçika’da yaşanan ölüm tepki çekti. 
İbrahima Barrie’nin ölümü üzerine ailesi, karakol önünde toplandı. Ölümün bir cinayet olduğunu belirtti, adalet istedi.
Ailenin ve siyasi oluşumların çağrısıyla, karakolun öğle saatlerinde de kitlesel bir açıklama yapıldı. Eylemde sık sık “Katil polis”, “Adalet ve gerçek” sloganları yükseldi. 


Polis, eylemcileri taciz etti. Bunun üzerine, Liedts Meydanı çevresinde, Siyahiler, yollara barikatlar kurarak direnişe geçti. 

Çatışmalar sırasında sık sık “Siyahların hayatı değerlidir”, "İbrahima için adalet" sloganları atıldı. 

Eylem sırasında bir polis karakolu da ateşe verildi.