24 Nisan 2024 Çarşamba

'Sivas Katliamında can veren değerlerimizi anıyoruz'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Sivas katliamının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Sivas katliamının yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak Sivas katliamını kınadı.
 
"2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen demokrat, toplumcu, yurtsever yazar ve ozanlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz" denilen açıklamada, "Madımak’ta insanlarımızı yakan ve yaktıranlar aydınlanma ve bilim düşmanı dogmatizmin karanlığının sürmesini isteyenlerdir. Aydın ve sanatçılarımıza kıyan gerici faşist güçler, bilinir ki Cumhuriyet, demokrasi, laiklik düşmanlarıdır" ifadeleri yer aldı.
 
Açıklamada, 16 Şubat 1969 Kanlı Pazar, 1 Mayıs 1977 Taksim, 19 Aralık 1978 Maraş, 28 Mayıs-10 Temmuz 1980 Çorum, 2 Temmuz 1993 Sivas, 10 Ekim 2015 Ankara ve daha birçok katliamı yapan gerici gelenek ülkemizdeki ilerici, aydın kesimlere karşı hep tahammülsüz olduğu belirtildi.
 
Ülkede dinselleştirme, eğitimde, kamusal ve toplumsal yaşamda hâkim kılınmakta olduğu belirtilerek, "Din, mezhep, inanma-inanmama farklılıkları, düşmanlık ve çatışma tohumları ekmeye varacak tarzda kullanılmaktadır. Bu nedenle günümüz Türkiye’sinde demokrasi, laiklik, eşitlik, özgürlük ve adalet istemleri her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır" denildi.
 
Makina Mühendisleri Odası açıklamasında, "2 Temmuz 1993 Madımak katliamını ve gericiliği lanetliyor; bağımsız, eşit, özgür, demokratik, laik, başka bir Türkiye özlemini kamuoyu ile paylaşıyoruz" diye belirtildi.