9 Mayıs 2024 Perşembe

Şişli Etfal'in kapatılma kararı büyük tepki topladı

Şişli Etfal Hastanesi'nin kapatılma kararı, çalışanlar ve çevre halkı tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Eğer karar uygulanırsa bölgede çocuk hastalıkları ve kadın doğum dahil pek çok hizmete ulaşım güçleşecek. Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi'nin kapatılarak Çayırbaşı ve Seyrantepe'deki iki yeni noktaya taşınması kararı protesto edildi. Hastane önünde toplanan çok sayıda hasta yakını, çevre sakini, esnaf ve hastane personeli yetkililere 'Etfal Şişli'de güzel' diye seslendi.

Bölgede çocuk ve doğum acil servisine sahip tek devlet hastanesi olan Şişli Etfal'in kapatılma kararı büyük tepkiye yol açtı. Uzmanlar, 119 yıllık geçmişe sahip hastanenin, depreme dayanıklı olmadığı gerçeğinin fırsata çevrilerek muhtemelen bir ranta dönüştürüleceği kaygısını taşıyor.

Kadın doğum ve çocuk hastalıkları bölümlerinin en geç 11 Haziran'da Sarıyer Çayırbaşı'ndaki hastaneye taşınmasıyla çevrede bu ihtiyacı karşılayacak nitelikli bir kurum kalmayacak. Hastane çalışanları ve halk, hastaların özel hastaneye gitmeye mecbur bırakıldığını ifade ediyor.

Bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek devlet hastanesi olan Şişli Etfal'de açık kalp ameliyatı, böbrek nakli, kanser cerrahisi gibi özellikli ameliyatlar yapılarak, günde bin hastayı aşan acıl servis hizmeti veriliyordu. Daha önce Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin de kapatıldığı göz önünde bulundurulduğunda, Beyoğlu, Beşiktaş, Kağıthane ve Şişli ilçelerinde aynı hizmeti verecek bir hastanenin kalmayacağı belirtiliyor.

TAŞINMA KARARI HASTANE ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ

Şişli Etfal Dayanışması adı altında bir araya gelen sendika ve meslek odası üyeleri ile hasta yakınları hastanenin yerinde dönüştürülerek hizmet vermeye devam etmesini istedi.

Hastane kapısı önünde yapılan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip şunları kaydetti: "Şişli Etfal kökleri olan, derin bir tarihi olan ve İstanbul'un en iyi eğitim ve araştırma hastanesidir. Burada tüm disiplinler bir arada çalışmakta çok iyi bir eğitim verilmekte ve bu sayede bölgenin sağlık yükünü kaldırmaktadır. Burada yetişen asistanlar gerçekten nitelikli bir eğitim alarak mezun olmaktadırlar. Burada verilen sağlık hizmeti son derece niteliklidir. Bu yılların emeği ve birikimiyle oluşmuş bir hizmettir. Bu nedenle bu hastanenin çalışanlarına ve doktorlarına danışılmadan Çayırbaşı ve Seyrantepe'ye bölünerek taşınması gerçekten akıl alır gibi değildir."

"Buradaki deprem tehlikesi 20 yıldır vardır ve 20 yıl süresince bu binalara en ufak bir destek yapılmamıştır. Burada çalışanlar 20 yıldır deprem tehlikesiyle karşı karşıya gelerek çalışmışlardır. Yenilenme projeleri yapılmış ancak hayata geçirilmemiştir. Buranın bir bütün olarak yerinde, yeniden yapılandırılması mümkündür. Bunların çağresi aranmadan halka sorulmadan, çalışanlarına danışılmadan bu hastanenin bir butik irtibat bürosu haline getirilmesi son derece yanlıştır. Bölgeye bu kadar çok hizmet veren bir hastanenin kapatılmasını İstanbul Tabip Odası olarak onaylamıyoruz. Bu konuda geri adım atılıncaya kadar her türlü mücadeleyi yapmaya hazırız."

BÖLGE HALKI ÖZEL HASTANEYE GİTMEYE MECBUR BIRAKILIYOR

Katılımcılar adına basın açıklaması yapan hasta yakını Murat Yıldırım, hastanenin taşınması durumunda, bölgede yaşayan ve çalışanların nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişiminin kısıtlanacağını, bölge halkının özel hastanelere mecbur bırakılacağını, büyük bir yoğunluğa sahip yaşlı nüfusun uzak noktalara taşınan birimlere ulaşmakta sıkıntı çekeceği ve doğal afetlere müdahelelerin zorlaşacağını belirtti.

Yıldırım, hastanenin geçici bir süreyle taşınmasını ya da yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını ve bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi koşullarda karşılayacak biçimde hizmet vermeye devam etmesini talep ettiklerini söyledi.

Eylem, Şişli Etfal'in kapatılmaması için bir imza kampanyası başlatıldığının duyurusu yapılarak sona erdirildi.