25 Nisan 2024 Perşembe

'Sisê Bingöl ve Koçer Özdal serbest bırakılsın'

İHD İzmir Şubesi, Başbakanlık binası önünde gerçekleştirdiği eylemde 80 yaşındaki Sisê Bingöl ve 60 yaşındaki Koçer Özdal'ın serbest bırakılmalarını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" şiarıyla gerçekleştirdiği eylemde 80 yaşındaki Sisê Bingöl ve 60 yaşındaki Koçer Özdal'ın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmalarını istedi.
 
Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde yapılan oturma eylemine kayıp yakınları, HDP, Barış Anneleri katıldı.
 
Türkiye hapishanelerinde 401 ağır hasta tutuklunun olduğunu hatırlatan İHD İzmir Şube Başkanı avukat Zafer İncin, "Hasta tutsaklar ölüyorlar, haberiniz var mı?" diye sordu. İncin, hapishanelerde kalan tutsakların insan onuruna uygun bir mekân, sağlığa hemen ulaşabileceği bir sistem ve sosyalleşebileceği bir ortamı sağlamanın devletin asli görevi olduğunu söyledi.
 
Durumuna değindiği Sisê Bingöl'ün kalp ve akciğer rahatsızlıkları olduğunu belirten İncin, "Sisê Ana cezaevine gönderilmeden bir ay önce kalp krizi geçirmiş ve tedavisi yarıda kalmıştı. Hapishaneye girdikten sonra var olan hastalıklarına yenileri eklendi. Ciddi sağlık sorunları ve 'cezaevinde kalamaz' raporu olmasına rağmen Adalet Bakanlığı, Sisê Ana'nın bu olumsuz sağlık durumlarına karşın duyarsızlığını koruyor" dedi.
 
Yetkililere seslenen İncin "İlk tutukluluğunda hastalık nedeniyle tahliye edilmesinden sonra Sise Bingöl'ün sağlığında olumlu bir gelişme oldu mu ki tekrar tutuklayarak hapishaneye kondu?" diye sordu.
 
Ardından ağır hasta tutuklu Koçer Özdal'ın durumuna değinen İncin, şu bilgileri verdi: "2014 yılında Muş'ta tutuklanmış ve kendisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylanmasıyla 2016 yılında tek kişilik hücrede kalmaya başlamıştır. Tutukluluğunun 4'üncü yılında Bafra T Tipi Hapishanesi'nde yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kalmıştır. Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 'mahkûm koğuşunda' tutulmaktadır."
 
İncin, hapishanelerde yeni ölümlerin olmasını için Sise Bingöl ve Koçer Özdal başta olmak üzere tüm hasta tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.