3 Mayıs 2024 Cuma

Şırnak, Kars ve Mardin'de halklar direniyor

Şırnak merkez, Kars Dağpınar ve Mardin Savur'da halk AKP-MHP faşist iktidarı kayyum saldırısına karşı direniyor. İradeleri sokağa akın eden halk, direneceklerini vurguluyor.

AKP-MHP yerel seçimlerde Kürdistan'ın birçok kentine taşımalı asker yığdı, sayısız hukuksuzluğa itiraz etti. Seçimlerin ardından Kürt halkı iradilerine kayyum atanmasına karşı direniyor. 

ŞIRNAK
AKP-MHP faşist iktidarın yerel seçimlerde taşımalı seçmeni yığdığı ve sayısız hukuksuzluğa imza attığı Şırnak'ta halk, DEM Parti İl Örgütü'nün öncülüğünde Yüksek Seçim Kurulu önüne yürüyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DEM Parti Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz ve Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez'in katılımıyla Şırnak İl Örgütü binası önünde bir araya gelen halk buradan adliyeye doğru yürüyüşe geçmek istedi.

Polis tarafından yürüyüşe engel olunurken, halk "Hırsız başkan istemiyoruz", "Konuş sen nerelisin" pankartı açtı. Binlerce kişi parti binası önünde adliyeye yürümek için bekliyor. Halkın etrafı bariyerlerle çevrilirken halk "Oylar namustur satılmaz" sloganı attı. Ömer Kabak Meydanı’ndn yürümekte ısrar eden heyet ve halk polisin saldırısına uğradı. Biber gazı ve plastik mermiyle saldıran polis, onlarca kişiyi de gözaltına aldı. Polisin saldırısında Uçar’ın danışmanı Erkan Tepeli başına isabet eden gaz kapsülüyle yaralandı. DEM Parti Şırnak Belediye Eşbaşkan adayı Turan Saltan’ın da burnu kanadı.

DEM PARTİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA: HIRSIZ AKP
Saldırılara karşı direnen halk DEM Parti Şırnak İl Örgütü önüne geçti. Burada yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DEM Parti Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Zeki İrmez, belediye eşbaşkan adayları ve yüzlerce kişi katıldı. DEM Parti önünde toplanan yüzlerce kişi, "Hırsız başkan istemiyoruz", "Hırsız AKP hesap verecek" sloganları attı.

UÇAR: AKP'NİN BURAYA GETİRDİĞİ HIRSIZDIR
DBP Eş Genel Başkanı Uçar, "Halk bu seçimde iktidarın tecrit, Kürt düşmanlığı ve çözümsüzlük politikasına en güzel cevabı verdi. 22 yıllık AKP iktidarını en iyi Kürdistan halkı, yani bizler biliyoruz. Bu iktidar, hırsızlıktan, gasptan, zarardan, tutuklamadan, gözaltıdan ve ölümden başka bir şey getirmedi. En demokratik hakkımız olan itiraz hakkımıza bile izin vermiyorlar. Şırnak Belediye Eşbaşkanı Turan Saltan'dır. Diğeri, AKP'nin buraya hırsızlıkla getirdiği hırsız belediye başkanıdır" dedi.

'BU RESİM AKP'NİN RESMİDİR'
"En demokratik hakkımızı kullanırken bile önümüze yasaları koyan AKP'nin kolluk güçleri, 8 bin asker burada hırsız misali oy kullanırken yasaları hatırlamadı" diyen Uçar, "taşımalı seçmene" dikkat çekti. Uçar, "Onların işine gelen AKP'nin yasasızlığıydı. Bu seçimlerde verdiğimiz cevap çok net. AKP'nin tecrit politikasına, Kürt düşmanlığına ve savaş politikasına geçit vermeyeceğiz. Yürüyüşümüzü  yaparken belediye eşbaşkanımız olmak üzere bütün arkadaşlarımız darp edildi ve işkenceyle gözaltına alındı. Bu resim AKP'nin resmidir. Müzakere yaptığımız emniyet güçleri, 'Şırnak halkının ruh halini anlamak zorunda değilim' diyor. Haklısınız, siz buraya ait değilsiniz. Buraya geldiğiniz gibi hepiniz geri gideceksiniz" ifadelerini kullandı. 

'BU SEÇİM YENİLECEK, HALKIN İRADESİ KARŞILIĞINI BULACAK'
AKP'nin Kürdistan'da kaybettiğini kaydeden Uçar, "Biten AKP iktidarıdır. Sahte başarılara imza atmaya çalışıyor. Geçit vermeyeceğiz. Burada oy kullanan her bir Şırnaklı Milli Savunma Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu aleyhinde dilekçeler verecek. Bu seçim yenilenecek. Bu seçimde Şırnak halkının iradesi karşılığını bulacak" dedi.

Kitle, açıklamanı ardından parti binası önünde oturma eylemi başlattı. Halkın DEM Parti Şirnex İl Örgütü binası önündeki bekleyişi sürüyor. 

KARS
Kars merkezde iktidar 4 bine yakın taşımalı seçmeni kente yığdı. DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Kenan Karahancı, halkın iradesine sahip çıktıklarını kaydederek ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu. 

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Belde Belediyesi, açık ara farkla kazanan DEM Parti'den alınmak isteniyor. AKP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti.

Dağpınar Beldesinin 2 bin 185 seçmenin bulunduğu ilçede bin 818 oy geçerli sayıldı. Geçerli oylardan 991 oyu DEM Parti Eşbaşkan adayları Ayten Yardımcıel ve Hüsnü Anci alırken, mevcut kayyum ve AKP'li aday Ömer Vargün ise 827 oy aldı.

2019 seçimlerde de Dağpınar Belediyesini, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), adayı Ebubekir Erkmen kazanmasına rağmen KHK'yle ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatayı AKP'li aday Ömer Vargün'e verilmişti.

MARDİN
Mardin'in Savur taşımalı asker polis seçmenlerin geldiği kaydedilmiş, oy kullanmaya gelen "taşımalı seçmenlerin",  "işimizi bitirdik dönüyoruz" konuşmaları sandık görevlileri tarafından kaydedilmişti. Sadece 700 oy fark ile AKP'ye geçen Savur'da günlerdir Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Kamuran Tanhan, Beritan Güneş, Savur Belediye Eşbaşkan Adayları Hatice Öncü, Selahattin Önder ve beraberindekiler tutanakları incelemeyi sürdürdü. Tutanaklara itiraz sürecini başlatan DEM Parti bugün Savur'da açıklama yaptı.

Açıklamayı gerçekleştiren Belediye Eşbaşkan Adayı Hatice Öncü, usulsüzlüğü tek tek tespit etmiş olduklarını belirtti. Öncü, "31 Mart yerel seçim sonuçlarının hırsızlıkla, kayyım atamalarıyla gerçek sonuçları yansıtmadığını şuan elimizdeki bütün delillerle isim isim dışarıdan getirdikleri haram seçmenleri kayıt altına alarak ispat ettik. 1001 numaralı sandıkta toplu bir şekilde açık olarak oy kullanılmış ve 4 kişi yurt dışında ikamet etmesine rağmen onların oyları dahi kullanılmış. Bütün veriler ıslak imzalı elimizde. 1014 numaralı sandıkta yine toplu ve açık oy kullanılmış yurt dışında olan 6 kişinin oyu kullanılmış. İstanbul'da ve İzmir'de yaşayanların o gün burada olmamasına rağmen oy kullandığını; İskenderun, Adapazarı, Aydın'da olanların yerine bu sandıkta oy kullanılmış" diye konuştu.

'SAVUR'A 3. KEZ KAYYUM ATANMIŞTIR'
Taşımalı seçmenlerle halkın iradesinin gasp edildiğini belirten Öncü, "Dışarıdan getirdikleri haram seçmenlerle 1005, 1011, 1012, 1014,1023,1024,1037, 1040 1047, 1048, 1058,1054 1066 numaralı sandıklardan toplam 1200'e yakın kişi Trabzon'dan, Mersin'den Türkiye'nin 81 ilinden o gün buraya otobüslerle asker ve polislerin akın akın gelip oylarını kullandı. Yarım saat bile beklemeden oy kullandıktan sonra bu ilçeyi terk ettiler. Bu gelen kişilerin hiçbirinin nüfusu Savur'da değil, hayatlarında Savur'u görmemişler ve Savur halkı hiçbirinin yüzünü görmemiş, tanımıyor. Bu kişiler otobüslerle gelip Savur halkının iradesini gasp etmiştir. Biz Savur Belediyesi'ni DEM Parti olarak büyük bir farkla kazandık ve Savur'a 3'üncü kez kayyım atanmıştır. 2016'da kayyım atandığında 2019'da belediyemizi tekrar attık, kayyım atandığında 2024'te yine aldık şimdi 31 Mart'ta yine kayyım atanmıştır" sözlerini kullandı.

Öncü şunları söyledi: "Biz bu Ramazan ayında bütün Savur halkına sesleniyoruz, haram seçmenle, hırsızlıkla, gasp etmekle bu halkın iradesi ipotek altına alınmıştır. 7/24 İslamiyet'ten bahseden, ahlaktan ve hukuktan bahseden insanların şuanda bütün ahlaksızlıkları  ve hırsızlıkları deşifre olmuştur, bu sandıkta oy kullanan haram seçmenlerin 20 tanesi dahi Savurlu olarak tespit edilememiştir. 31 Mart'ta Savur hakkının iradesi gasp edilmiştir. Toplu ve açık oy kullanmak da suçtur. Burada itiraz süreçlerimiz ile halkların iradesine sahip çıkacağız. Sadece Savur nezdinde bu haram seçmenler getirilmedi. Tüm Kürdistan kentlerinde aynı haram seçmen sistemini uygulayarak irade gasbını yapmaya çalışmışlardır. Biz buna izin vermeyeceğiz."