20 Nisan 2024 Cumartesi

Sınıra yürüyen Barış Anneleri'ne KDP engeli

Pêşxabûr Sınır Kapısı'na giden ve HPG'lilerin cenazelerini isteyen Barış Anneleri'nin talebi bir kez daha KDP güçleri tarafından kabul edilmedi. Çocuklarının cenazelerinin verilmesi talebiyle ailelerin Sêmalka Sınır Kapısı'nda başlattığı eylem de 61'inci gününde sürüyor.

Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı özel güçlerin pusu kurması sonucunda yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazelerini almak için Sêmalka Sınır Kapısı'nda ailelerin başlattığı nöbet eylemi 61'inci gününde devam ediyor.

Türkiye'nin sınır ötesi saldırısına destek veren KDP'ye bağlı silahlı özel güçlerin, Federal Kürdistan Bölgesi'nin Xelîfan bölgesinde 28-29 Ağustos'ta kurduğu pusuda, 5 HPG'li yaşamını yitirmiş, biri yaralı iki HPG'li sağ kurtulmuştu. HPG'lilerin cenazelerini alıkoyan KDP güçleri, 98 gündür cenazeleri ailelere vermiyor.

KDP'nin alıkoyduğu cenazeleri almak için Kuzey Doğu Suriye'nin Cizîrê Kantonu'ndan Sêmalka Sınır Kapısı üzerinden Federe Kürdistan Bölgesi'ne geçmek isteyen aileler, KDP güçleri tarafından engellendi. Barış Anneleri ve HPG'lilerin aileleri, engellemeler üzerine Sêmalka Sınır Kapısı'nda çadır kurarak, nöbete başladı. Ailelerin başlattığı nöbet eylemi 61'inci gününde devam ediyor.

NÖBETE DESTEK ZİYARETLERİ
Sêmalka Sınır Kapısı'nda başlatılan nöbet eylemine gün boyu destek ziyaretleri yapılıyor, sınır kapısına doğru kitlesel yürüyüşler düzenleniyor. Barış Anneleri'nden oluşan 31 kişilik heyet, Sêmalka'da nöbet tutan aileleri ziyaret etti. Yaşamını yitiren Rojavalı Tolhildan Raman ve Serdem Cûdî'nin cenazelerini teslim almak için Pêşxabûr Sınır Kapısı'na yürüyüş yapıldı.

Barış Anneleri, mesajlarının Federe Kürdistan Bölgesi hükümetine ulaşmasını engelleyen KDP güçlerine tepki gösterdi, cenazeleri alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi'nden onlara kişi de Sêmalka'da 61 gündür devam eden çadır eylemini ziyaret ederek, destek verdi. Sağlık çalışanları da cenazelerin verilmesi için KDP'ye çağrı yaptı.