2 Mayıs 2024 Perşembe

Sincar: Davanın peşini bırakmayacağız

158 hafta sonra, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 656. eylemini gerçekleştiren kayıp yakınları, katledilişinin 28. yılında Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ı andı.

Uzun süredir online eylemlerini gerçekleştiren kayıp yakınları, 158 hafta sonra tekrar Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde kayıpların akıbetini sordu. Kayıp yakınları bu hafta 28 yıl önce katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın akıbetini sordu.

Bölgede 1990'lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılan ve bir daha haber alınamayan, gözaltında kaybedilen, işlenen cinayetler sonucu katledilen yurttaşların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 12 Eylül 2008 yılında Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde her hafta bir araya gelen kayıp yakınları, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine kadar eylemlerini sürdürdü. 20 Temmuz 2016'da Olağanüstü Hal'in (OHAL) ilan edilmesinin ardından açık alanda eylem yapmaları yasaklanan kayıp yakınları, iki yıl boyunca İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde eylemlerini gerçekleştirdi.

20 Temmuz 2018'de OHAL'in kaldırılmasıyla kayıp yakınları, 100 hafta sonra tekrar Yaşam Hakkı Anıtı önündeki oturma eylemlerine devam etti. OHAL uygulamalarının fiili olarak devam etmesi ile 1 Eylül 2018'de kayıp yakınlarının anıt önünde eylem yapması, bu kez de Diyarbakır Valiliği'nin "güvenlik" gerekçesiyle yasaklandı. 499'uncu haftanın eylemi öncesi ve sonrasındaki haftalarda, hem Koşuyolu Parkı hem de Yaşam Hakkı Anıtı, polis ablukasına alındı, giriş çıkışlara yasaklandı. Dernek binası kapısında oturmaları da engellenen kayıp yakınları, 54 hafta sonra eylemlerini kapalı alandan dernek binası önüne taşıdı. Burada eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, koronavirüs sebebiyle 13 Mart 2020'den itibaren kitlesel oturma eylemlerine ara verdi. 

Bu tarihin ardından eylemlerini her hafta online gerçekleştiren kayıp yakınları, bugün tekrar 158 hafta sonra Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 656'ncı eylemi için buluştu. Kayıp yakınları bu hafta, silahlı saldırı ile katledilmesinin 28'inci yılında Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ı andı. Kayıp yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin de katıldığı eylemde, kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerle katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Fotoğrafların bulunduğu pankart yere serildi.

‘28 YIL GEÇTİ'
Açıklamada konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, İHD üyesi olan Mehmet Sincar'ın dönem itibariyle Meclis'te özellikle bölgedeki faili meçhul cinayetler, JİTEM, Hizbullah'ın gerçekleştirdiği katliam ve cinayetler ile köy korucularının saldırılarına karşı aktif çalışmalarda bulunduğunu ifade etti. Demir, Mehmet Sincar'ın, Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç'ın katledilmesine dair incelemede bulunmak için gittiği Batman'da, parti yöneticileri olan Metin Özdemir ile birlikte 4 Eylül 1993 tarihinde Elma Sokak'ta katledilmesinin üzerinden 28 yıl geçtiğini belirtti.

SİNCAR: 128 YIL BİLE GEÇSE DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Eyleme katılan Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar adalet arayışlarının sürdüğünü kaydederek mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün önemine değinen Sincar, "Mehmet Sincar'ın katili bir kişi değil, binlerdir. Tıpkı onun gibi öldürülen arkadaşları da saygılı ve demokrasi isteyen insanlardı. Demokrasi karşıtları onları mücadele alanlarından çekerek mücadelelerini engellemek istedi. Biz de 28 yıldır söylüyoruz. Sözümüz, Mehmet Sincar ve şu an resimlerde gözlerimize bakanlara sözümüzdür, devlet onların katillerini cezalandırmadan bitmeyecek. 28 değil 128 yıl bile geçse davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

GÜNAY: GERÇEK ADALET TESİS OLSUN
HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay da iktidarın ve devletin katledenlerin yanında tavır aldığını ifade etti. Günay, bugün gelinen noktada iktidarın tekrardan kulaklarını tıkadığı, gözlerini kapadığı ve adalet arayışını talep edenlerin talebinin yanıtsız bırakıldığına dikkat çekti. Günay, "Bizler umuyoruz ki 656. hafta son hafta olur. Bizler duruşmanın görüleceği 6 Eylül'den başlayarak, Mehmet Sincar dosyasına başlangıç yaparak, faili meçhul cinayetlerinin yargılamalarının başladığı, katillerin hesap verdiği bir süreci başlatabiliriz. Bu dosya, bu açıdan bir fırsattır. Burada Adalet Bakanlığına bir kez daha sesleniyoruz, bu fırsatı kaçırmayın. Gelin hakikatin açığa çıkması için bir fırsat başlatın ki, gerçek adalet tesis olsun" çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından kayıp yakınları, 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerini sonlandırdı.