28 Mart 2024 Perşembe

Sinaa Hapishanesine yönelik DAİŞ saldırısının 1. yılı

DAİŞ çetesinin, 20 Ocak 2022'de Sinaa Hapishanesine gerçekleştirdiği saldırının bugün 1. yıldönümü. Saldırı, 6 günlük direnişin ardından QSD güçleri tarafından boşa çıkarılmıştı.

İşgalci Türk devletinin desteklediği DAİŞ çetesi, 20 Ocak 2022 tarihinde Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinde, yaklaşık 5 bin çetenin bulunduğu Sinaa Hapishanesi'ne saldırdı.

Hapishanenin dış duvarında bomba yüklü bir araç patlatıldı. Ayrıca hapishanedeki DAİŞ'lileri silahlandırmak üzere cephane yüklü bir araç içeriye sokuldu. Çeteler saat 19.00'da gerçekleşen bu saldırıyla eş zamanlı olarak QSD kuvvetlerinin takviyesini engellemek için Basıl Kavşağındaki 3 yakıt tankerini ateşe verdi. 6 ay boyunca hazırlığı yapılan bu saldırıda, yaklaşık 200 intihar bombacısı çetenin yanı sıra, tutuklu bulunan DAİŞ'liler de hapishane personeline saldırdı.

Saldırının ardında hapishanedeki çetelerin bir kısmı Xiweran ve Zixur mahallelerine kaçmayı başardı. Ancak hapishane çevresi, Xiweran ve Zixur Mahalleri QSD güçleri tarafından abluka altına alındı. Hesekê genelinde ve çevre kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok kentinde halk sokaklara çıkıp nöbet tuttu. QSD'nin gerçekleştirdiği operasyon sonucu 3 bin 500 çete teslim oldu, binlerce çete çıkan çatışmalarda öldürüldü.

DAİŞ çetesinin gerçekleştirdiği saldırılar sonucu hapishane personeli ve savaşçıların da arasında olduğu 121 kişi şehit düştü. QSD ve İç Güvenlik Güçleri, 26 Ocak günü hapishane ve çevresini yeniden denetim altına aldıklarını açıkladı.

Teslim olan DAİŞ çetelerinin itirafları sonucunda, saldırıya katılanların Türk devletinin işgal ettiği Serêkaniyê'de eğitim aldığı ortaya çıktı.