6 Mayıs 2024 Pazartesi

Silopili kadınlar: Yasta değil direnişteyiz

Katledilen Deniz Poyraz'a ilişkin Silopi'de açıklama yapan TJA, "Bizler her zaman Deniz'in izinde olacağız. Bizler yasta değil direnişteyiz" diyerek mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Tevgera Jinên Azad (TJA), faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'a ilişkin, Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Yeşiltepe mahallesinden Sanat Sokağı'na yürüyüş düzenledi.

Eyleme Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, "Qetilkirina Rêheval Denîz Bêtehemûliya Faşîzmê ya li Hember Têkoşîna Kurda û Jina Ye, Em ê Bêdeng Nebînin" pankartı açılırken, "Deniz yoldaş ölümsüzdür", "Direnişimizle sizi tarihten sileceğiz" ve "Deniz yoldaş onurumuzdur" dövizleri taşındı. Açıklama TJA aktivisti Zozan Aksu tarafından okundu.

Deniz Polat'ın katledilmesine karşı her yerde alanlarda olduklarını vurgulayan Aksu, "Günlerdir bizler kadın, halk ve kurumlar olarak alanlardayız. Bilinsin ki hesabı sorulmayana kadar bizler alanlarda olmaya devam edeceğiz. Deniz yoldaşın katledilmesi AKP siyasetinin şahsında Türkiye'nin gelenek ve kültürünü gösteriyor. Bu gerici siyaset demokratikleşmeyene kadar bu ülkede Kürt ve kadın katliamları devam edecek. Bundan kaynaklıda ilk olarak Kürt siyaseti, Kürt, kadın ve toplumun haklarının tanınması gerekiyor. Eğer tanınmazsa, nasıl ki bugün Deniz ilk değil, devletin karanlık yüzüne karşı güçlü bir ses çıkarılmazsa bu katliamlar son da olmayacak. Bu da toplumda yaşanan krize neden olacak" dedi.

Tüm kadınlara, kurumlara, insan haklarına ve her alana çağrı yapan Aksu, yüksek bir ses çıkarmak için kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini belirtti. Ancak bu şekilde Deniz'in emanetine cevap olabileceklerini söyleyen Aksu, "Mirasına bu şekide sahip çıkabiliriz. Deniz'in katledilmesi anti demokrasinin ısrarıdır. Savaşın ve doğanın yakılması, yine her gün onlarca kadının katledilmesi ve demokrasinin tanınmamasıdır. Biz kadınlar olarak söz veriyoruz; demokrasi inşa edilene kadar bizler mücadele edeceğiz ki başka Denizler katledilmesin diye. Bizler her zaman Deniz'in izinde olacağız. Bizler yasta değil direnişteyiz. Şehit namirin" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar, "Şehît namirin", "Deniz yoldaş ölümsüzdür", "Katil AKP, işbirlikçi MHP" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları atarak oturma eylemine geçti.

Eylem sloganlar eşliğinde ilçe binasına doğru yapılan yürüyüşle son buldu.