28 Mart 2024 Perşembe

Şili'de protestolarda ölenlerin sayısı 23'e çıktı

Şili'de hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi.
 

Şili'de iki haftadır süren hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi.

Şili Savcılığı yaptığı açılamada, ülkede 19-26 Ekim tarihlerinde ilan edilen acil durum süresince protestolarda 23 kişinin yaşamını yitirdiğini ve soruşturmaların devam ettiğini duyurdu. Açıklamada, ölenlerin 5'inin polis müdahalesi nedeniyle, 2'sinin de gözaltına alındıktan sonra karakolda öldüğü belirtildi. Ayrıca, yanarak ölenlerden 1 kişinin kimliğinin belirlenemediği bildirildi.

Şili'de, başkent Santiago'daki metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla başlayan, 19 Ekim'de kitleselleşen ve birçok kente yayılan hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Şili Adalet Bakanlığı bir rapor yayımladı. Rapora göre, şimdiye kadar 23 kişi öldü, 745'i güvenlik görevlisi bin 218 kişi yaralandı. 2 bin 37'si ülke genelinde 19 Ekim'de ilan edilen ve 26 Ekim'de başkent Santiago dahil birçok bölgede kaldırılan sokağa çıkma yasağında olmak üzere toplam 9 bin 203 kişi gözaltına alındı.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın, Maliye ve İçişleri Bakanlarının da aralarında bulunduğu 8 bakanı değiştirmesine rağmen halk, özellikle başkent Santiago'da eylemlerini sürdürüyor. Pinera'nın istifasını isteyen ve kentin tarihi İtalya Meydanı'nda toplanan kitleye, güvenlik güçleri yer yer sert müdahale ediyor.

25 Ekim Cuma günü 1 milyon 200 bin kişilik dev protestoya ev sahipliği yapan kentte, Pinera'nın istifa etmesi için hafta sonu yine büyük eylemlerin düzenlenmesi bekleniyor.

Şili'de günlerdir devam eden ve hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan protestolar nedeniyle, diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve "güvenliği sağlama görevi" orduya verilmişti.