3 Mayıs 2024 Cuma

'Sıla iktidar, aile ve yargı işbirliğiyle katledildi'

Giresun'da katledilen Sıla Şentürk için Manisa'da eylem yapan kadınlar, "Sıla, iktidar, yargı ve aile işbirliğiyle katledildi" dedi. Eğitim-Sen Van Şubesi Kadın Komisyonu da açıklama yaparak, çocukları korumayan her türlü politikanın karşısında olacaklarını belirtti.

Manisa Kadın Platformu, katledilen Sıla Şentürk için "adalet" talebiyle Manolya Meydanı'nda bir araya geldi. "Kadına şiddet sürüyor isyanımız büyüyor, susmuyoruz örgütleniyoruz durduracağız" yazılı pankartın taşındığı eylemde kadınlar adına Ayşe Durmaz Yüksel basın açıklamasını okudu.

'DEVLET, YARGI, AİLE İŞBİRLİĞİYLE KATLEDİLDİ'
Sıla'nın ailesi tarafından zorla nişanlandırıldığını belirten Yüksel, "Sonrasında onu kaçıran ve alıkoyan, onlarca sabıkası olmasına rağmen yargı mercileri tarafından serbest bırakılan bir erkek eliyle; devlet koruması altında olması gerekirken ailesinin yanına geri gönderen kurumların ihmali sonucu, iktidar, yargı ve aile iş birliğiyle katledildi" dedi.

Türkiye'de çocukların evlilik veya işçiliğe zorlanmasının önüne geçilmediğini kaydeden Yüksel, "Çocuğu koruyan yasalara göz diken, İstanbul Sözleşmesi'ni siyasi pazarlık meselesi yaparak fesheden AKP-MHP iktidar bloğu; çocuk istismarını olağanlaştıran, evlilik yaşının 12'ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı; uluslararası sözleşmeleri ve yasaları uygulamayan yargı mercileri, kolluk kuvvetleri ve bunlardan cesaret alan fail bu cinayetin sorumlularıdır" diye belirtti.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kadınları, çocukları şiddete ve istismara karşı koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, fail erkeklere iyi hal indirimleri, yeterli cezalar verilmemesinin katliamların önünü açtığına işaret eden Yüksel, "Ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, işyerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden ve yeniden üretildiği Türkiye'de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaları, şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaştırmakta, failleri cesaretlendirmektedir. Kadına ve çocuğa karşı her türlü şiddet ve istismara ve bunlara sebep olan karanlık zihniyete karşı mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz" diye konuştu.
 
Açıklamada sık sık, "Sıla için adalet", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları atıldı.

EĞİTİM-SEN: SILA'YI KATLEDEN ATAERKİL SİSTEMDİR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi Kadın Komisyonu da Sıla'nın katledilmesine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya sendikanın Çocuk Komisyonu da katıldı.

Kadın Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Şube Kadın Sekreteri Funda Demir Bozkurt, Sıla'nın katilinin sadece fail değil, ataerkil sistem olduğunu belirtti, "Kurumların ihmali sonucu iktidar, yargı ve aile işbirliğiyle vahşice katledildi" ifadelerini kullandı.

AKP-MHP iktidarının çocuk istismarını olağanlaştıran, evlilik yaşını 12'ye düşürmek isteyen politikalarının katliamların önünü açtığına vurgu yapan Bozkurt, "Çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri ve yasaları uygulamayan yargı mercileri, onu koruyamayan kolluk kuvvetleri ve bütün bunlardan cesaret alan fail bu cinayetin sorumlularıdır" dedi.

"Mevcut yasalar doğru ve etkin bir biçimde uygulansaydı Sıla'nın hayatta kalacaktı" diyen Bozkurt, "Ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, işyerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden ve yeniden üretildiği Türkiye'de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaları, şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaşmakta, failleri cesaretlendirmektedir" şeklinde konuştu.

Bozkurt, çocukları korumayan her türlü politikanın ve uygulamanın karşısında olacakları mesajını verdi.