8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sıla, Edanur ve Nazal için Giresun'da eylem

Katledilen Sıla, Edanur ve Nazal için eylem yapan Giresun Kadın Platformu, "Kadına ve çocuğa karşı her türlü şiddet ve istismara ve bunlara sebep olan karanlık zihniyete karşı mücadelesini yükselterek sürdürecektir" dedi. 

Giresun Kadın Platformu, katledilen kadınlar için Atatürk Meydanı'nda yapılan açıklamada, "Bu ülkede kadın katliamı var. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Sıla Şentürk (16), Edanur Candan (20), Nazal Alpyörük (18)" yazılı pankart açıldı. 

Basın metnini okuyan Sevinç Özgan katledilen Sıla Şentürk, Hazal Alpyörük, Edanur Candan'ın isimlerini saydı ve "Katili  sadece bir fail değil, ataerkil  sistemdir" vurgusu yaptı. 

Özgan, "Mevcut yasalar doğru ve etkin bir biçimde uygulansa, şiddete ve istismara karşı kadınlar ve kız çocukları için bir barikat oluşturan İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede usulsüz bir şekilde çıkılmasa, kadın ve kız çocuklarının katillerine kravat taktı diye iyi hal indirimleri yapılmayıp, yeterli cezalar verilseydi bugün Sıla ve sayısız çocuk ve kadın hala hayatta olacaktı. Ve her gün en az bir kadını katleden erkek katiller bu cesareti ve gücü asla bulamayacaktı" dedi.

Ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, iş yerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden ve yeniden üretildiği Türkiye'de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaların,  şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaştırdığın ve failleri cesaretlendirdiğinin altını çizen Özgan, şöyle devam etti: "Giresun Kadın Platformu, çocuklarımızın barış, hoşgörü, eşitlik, özgürlük ve dayanışma ruhuyla yaratılan bir ortamda büyümeleri gerektiğine olan inancı ve her çocuğun bedensel ve zihinsel bakımdan uygun yasal güvence ve koruma gereksiniminin bulunduğunun bilinciyle, çocukları korumayan her türlü politikanın ve uygulamanın karşısında olacaktır. Platformumuz, kadına ve çocuğa karşı her türlü şiddet ve istismara ve bunlara sebep olan karanlık zihniyete karşı mücadelesini yükselterek sürdürecektir."