19 Mayıs 2024 Pazar

Şiddetle Mücadele Ağı: LGBTİ+'lara yönelik saldırıyı kınıyoruz

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 21 Mart günü, Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyelerinin, LGBTİ+'lara yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Newroz kutlamalarında "LGBTİ+'ların Amedspor Direniş Taraftar grubunun saldırısına uğradığını" duyurarak şiddeti kınayan bir açıklama yaptı.

LGBTİ+'lar tarafından sosyal medya aracılığı ile yapılan ifşa üzerine Amedspor Direniş Taraftar Grubu'nun sosyal medya hesabından şiddetin video kaydıyla kanıtlanmasını istemesine tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yapılan karşı açıklamada hayatta kalanlardan yana olmayan, fail aklamaya dönük tüm yaklaşım ve söylemler mevcut durumu daha da vahim hale getirmiştir. Şiddetle mücadeledeki temel ilkelerin gereği yerine getirilmemiştir. Failin kim olduğuna bakmaksızın hayatta kalanı odağa alma ve bayanını esas alma şiddetle mücadele ederken temel ilkelerimizdendir."

'ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'
"Şüphesiz ki, Amedspor Direniş Barikat ve maalesef Morbarikat Taraftar Grupları gibi kadın katliamlarına ve ayrımcılıklara karşı sözü ve refleksi olan grupların bu olayla anılmasından son derece üzüntü duyuyoruz" denilen açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nin Anayasa'ya aykırı bir şekilde feshedilmesinden LGBTİ+'ların gerekçe gösterildiği hatırlatılarak, yaşanan durumun bundan bağımsız olmadığına dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Bizler şiddete maruz kalan kişilerin beyanını esas alarak mücadele eden Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları, sendikalar ve kadın yapıları olarak, şiddet uygulayan kişilerin aidiyetini bildirdiği kurumlardan şiddete gerekçe bulmalarını değil, kamuoyuna ve hayatta kalanlara karşı özeleştiri vermelerini; ayrıca her türlü şiddete ve ayrımcılığa karşı birlikte mücadele etmeyi, yine faillerin araştırılmasına dönük bir çaba içerisinde olmalarını bekleriz.

"Şüphesiz ki bu kentte her türlü şiddet olayında omuz omuza mücadele verdiğimiz hiçbir grubu, STK'yi ve hatta kendimizi ayrı tutmadan her türlü şiddet olayında sorumluluk alarak öz eleştirel yaklaşım ve kendini dönüştürme ilkesiyle hareket edilmesi gerektiğini biliyoruz. Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri olarak Newroz alanında LGBTİ+'lara yönelik şiddet uygulayan Amedspor Direniş  Taraftar Grubunu, sonrasında sosyal medya hesaplarından aynı şiddeti  devam ettiren Amedspor Direniş, Barikat ve maalesef Morbarikat Taraftar Gruplarını kınıyor ve hayatta kalanların talep ettiklerinin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz."