21 Mayıs 2024 Salı

'Şiddet yaşanan birimlerde sağlık hizmetini durdurmayı düşünüyoruz'

Karabağlar'da aile hekimleri Savaş Avcı ile Mehmet Akça'nın hasta yakınlarının şiddetine uğramasını İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto eden İzmir Sağlık Platformu, "Şiddet yaşanan birimlerde acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz" diye belirtti.

İzmir Sağlık Platformu, İzmir'in Karabağlar ilçesinde görevli aile hekimleri Savaş Avcı ile Mehmet Akça, muayene olmak için sağlık ocağına gelen maskesiz hastayı uyarınca hasta yakınları tarafından darp edilmesini protesto etti.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde "Sağlıkta şiddet sona ersin" yazılı pankart açıldı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, 29 Haziran Pazartesi günü Karabağlar 4 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde iki hekimin fiziksel saldırıya uğramasıyla ilgili toplandıklarını belirtti.

Uzun süredir sağlık meslek örgütlerinin çıkması için çaba harcadığı Sağlıkta Şiddet Yasası'nın pandemi günlerinde Mecliste kabul edildiğini hatırlatan Kocaman, ama bu yasaya karşın çok sayıda şiddet olayı ile karşılaştıklarını söyledi.

Koronavirüs ile mücadelede maske takmanın önemli olduğunu vurgulayan Kocaman, "Maske takmak sadece kendimizi değil, ailemizi, yakın çevremizi ve toplumu enfeksiyondan korumak için gerekli ve önlemdir. Hastalığı belirtisiz ya da hafif olarak atlatan gençler evdeki büyüklerine kolaylıkla bulaştırabilmekte ve onların yaşamlarını tehlikeye atmaktadır" dedi

Yaşanan son olayda Aile Sağlığı Merkezindeki hekimlerin maskesiz olarak içeriye girmek isteyen hastayı uyardığını, bu şekilde kendisine yardımcı olamayacağını söylediğini aktaran Kocaman, "Ancak hasta ve yakınları bu uyarılara şiddetle karşılık verdiler. Olaya müdahale etmek isteyen bir başka hekim arkadaşımız da bu kişilerin saldırısına uğradı. Şu anda en önemli tesellimiz meslektaşlarımızın kalıcı sağlık sorunu yaratacak bir yaralanma yaşamamasıdır" diye konuştu.

Sağlıkta şiddet için yasal düzenleme yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması gerektiğinin altını çizen Kocaman, "Uygulanan sağlık politikalarından, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir" diye belirtildi.

Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak vermeyen yöneticilere de seslenen Kocaman, "Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmeti sürdürmek gittikçe güçleşiyor. İzmir Sağlık Platformu olarak şiddet yaşanan birimlerde acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz. Biz bu sağlıkta şiddet pandemisinin sona ermesini, sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz" diye vurgulandı.